Otvoren najveći centar za islamsko obrazovanje u BiH

Otvoren najveći centar za islamsko obrazovanje u BiH

U džematu Matuzići u Doboj Jugu, u okviru 11. manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2023” koju organizuje Vakufska direkcija u Bosni i Hercegovini, danas je svečano otvoren Centar za islamsko obrazovanje (CIOM).

Kompleks u kojem se, pored džamije, nalaze mektepske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji prostire se na oko 2.000 metara kvadratnih, prenosi Preporod.

Veliki dio sredstava, osim džematlija, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt. 

Generalni sekretar ovog sekretarijata Naser El-Hamed je istakao da je današnja svečanost jedna od potvrda dobre saradnje Islamske zajednice i Države Kuvajt.

- Ta saradnja traje duži niz godina i bit će nastavljena, ako Bog da, i u narednom periodu. Danas zajedno s vama svjedočim svečanom trenutku otvaranja centra koji će služiti svrsi odgoja i obrazovanja budućih generacija. Zahvalan sam Allahu, dž.š., koji je dao priliku Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt da doprinese realizaciji projekata koji su od koristi za muslimane - rekao je El-Hamed.

U svojstvu domaćina, prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor Centra za islamsko obrazovanje Matuzići (CIOM) Mervan Muratović koji je podsjetio na historijat nastanka ovog centra, istakavši da su ideja i početak njegove izgradnje vezani za 2008. godinu. 

- Ovaj centar je mnogo više od prostora, on je simbol naše nade i sna. Teško je nabrojati sve one koji su se vezali za ovaj centar i koji su uložili napor u ovo čemu danas svjedočimo - istakao je direktor Muratović.

Načelnik općine Doboj Jug Mirnes Tukić je poručio da je Općina uvijek na raspolaganju za projekte koji su od interesa građana i doprinose kvaliteti života. Ocijenio je da je upravo izgradnja CIOM-a jedan od takvih projekata.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj Ibrahim-ef. Halilović je kazao da je otvorenje CIOM-a posebna čast i ponos.

- Ovaj projekat će osigurati optimalne uslove za razvoj vjerskog života na području Medžlisa. Vjerujem da će biti jedno od glavnih adresa susreta naših vjernika, posebno mladih ljudi. Sadržaji koje nudi mogu doprinijeti razvoju univerzalnih vrijednosti jedne zajednice, a na raspolaganju je svima nama - poručio je efendija Halilović.

Azmi Mustapha koji je CIOM osmislio u ovom izdanju je istakao kako Matuzićani trebaju biti ponosni na ovaj projekat, između ostalog i zbog njegove usmjerenosti na djecu i omladinu ovog i okolnih prostora.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar