Predavanje svjetski poznatog stručnjaka na FPN u Sarajevu

Predavanje svjetski poznatog stručnjaka na FPN u Sarajevu

Prof. Didier Fassin, svjetski poznati antropolog, sociolog i liječnik, održat će na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, sutra u 16,00 sati javno predavanje pod nazivom "Etnografija policijskog ubistva: Eksperiment u pravnoj antropologiji."

Oslanjajući se na svoja opsežna istraživanja i stručnost, prof. Fassin istražuje slučaj čovjeka iz romske zajednice kojeg je ubila francuska elitna žandarmerijska jedinica. Uz suprotstavljene narative iz vojske i porodice žrtve, ovo predavanje će se baviti kompleksnošću istine, pravde i etnografije u kontekstu policijskih ubistava etno-rasnih manjina.

Kao nosilac katedre za moralna pitanja i politička pitanja u savremenim društvima na Collège de France i profesor na Center for Advanced Studies Princeton (Institutu za napredne studije), prof. Fassin dao je značajan doprinos razumijevanju moralnih i političkih pitanja u različitim dijelovima svijet. On je također predsjednik Francuskog medicinskog komiteta za izbjeglice i bivši potpredsjednik Ljekara bez granica. Dobitnik je zlatne medalje iz antropologije Švedske kraljevske akademije nauka i nagrade za istaknutog naučnika Nomis, član je Američkog filozofskog društva.

Prof. Fassin je autor 20 knjiga, uključujući "Volja za kažnjavanjem", "Život: Priručnik za kritične korisnike" i "Smrt putnika: protuistraga", te je održao brojna prestižna predavanja širom svijeta, uključujući predavanje Rogera Moorea na Harvardu o ogorčenosti, Tannerova predavanja na Berkeleyju o kazni, Adorno predavanja u Frankfurtu o životu i predavanja Erica Wolfa u Beču o teorijama zavjere.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar