Navršilo se 29 godina od pogibije Mehmeda ef. Hafizovića

Piše: Almasa Hadžić

Navršilo se 29 godina od pogibije šejh Mehmed ef.Hafizovića komandanta jedinice "Šejh Kaimija" pri Prvoj muslimanskoj brigadi 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Šejh Mehmed-efendija spadao je među one harizmatične borce i ratne komandante, među ljude koji vam, kad ih sretnete, uljepšaju dan, a blagost izgovorenih riječi izvadi iz najdublje tegobe, otjera od vas ružne misli, pomogne da savladate tugu zbog gubljenja članova porodice, prijatelja.

Jednostavno, bio je poseban čovjek, prenosi politicki.ba.

Iako sam ga upoznala mnogo prije agresije, tek sam u teškom vremenu borbe za opstanak Bosne i Hercegovine, pogibija, razaranja, tuga za koje se mislilo da ih se ne može savladati, shvatila o kakvoj ličnosti se radi.

Ne sjećam se koji je mjesec bio, ali znam da je to bilo u prvoj godini agresije, da je bilo izuzetno hladno i da se u Sapni pronijela vijest da je stigao Šejh Mehmed ef. Hafizović, imam iz Malog Zvornika u Srbiji, inače, predratni glavni imam Valjevsko-kolubarsko-užičkog regiona.

Uspio je, preko Mađarske i Austrije, a potom posebnim kanalima, s porodicom doći u Tuzlu i samo koji dan nakon što je našao smještaj za porodicu, stigao je u Sapnu kako bi se pridružio borcima Armije RBiH.

Poseban je čovjek bio Šejh Mehmed kako smo ga inače svi zvali.

Znao je sresti pripita vojnika, pa kad bi se vojnik unezgodio "gdje baš Šejh da sad naiđe" on bi se nasmijao uz konstataciju da zna da mu se "omaklo" i da je čuo da "borca kao što je on nadaleko nema".

Pamtim ga sa jednog iftara u čuvenom Hap-vodu, čiji se ratni podvizi, a i nestašluci i danas prepričavaju, a koga su, mahom, činili tek svršeni zvornički srednjoškolci i gradski mangupi.

Na postiftarskom sjelu i priči, jedan od "hapovaca" pita Šejha hoće li kod Allaha bar malo biti pribrani i oni koji vole da ponekad "cvrknu koju", a Šejh, praveći se da nije čuo pitanje, poče kazivati o Allahovoj nagradi za sve one koji se bore za svoju državu, svoju vjeru, svoj toprak.

"Nismo samo mi što klanjamo i postimo mudžahidi, svi koji se iskreno bore za svoju državu, za ovu našu lijepu Bosnu, mudžahidi su. Allah će pomoći iskrenim borcima", odgovori mu Šejh.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar