Fethu-Mekka: Na današnji dan je oslobođena Mekka

Fethu-Mekka: Na današnji dan je oslobođena Mekka

Dvadesetog dana ramazana, osme godine po Hidžri, 630. godine po rođenju Isaa a. s., Muhammed, a.s. sa vjernim sljedbenicima ashabima pobjedonosno se vratio u rodnu  Mekku. Oslobođenje Mekke najčešće se naziva Fethul Ekber, najvećom i najjasnijom  pobjedom tevhida.

Nakon oslobođenja Mekke, grada u kojem su Ibrahim, a.s. i njegov sin Ismail, a.s. podigli časni hram K’abu, ovom blagoslovljenom gradu u kojem je započela objava Kur'ana, u kojem je rođen Muhammed, a. s.  vraćen je drevni status središta tevhida, stjecišta istine, kuće mira, sigurnosti i slobode.  

Oslobođenje Mekke jedan je od najznačajnijih događaja za cijelu muslimansku povijest i ono nema samo vojno-politički, već i moralno-etički i vjerski značaj.   

Oslobođenjem Mekke nisu samo okončane vojne aktivnosti protiv mekanskih idolopoklonika, nego su stvorene pretpostavke za efikasno suprotstavljanje svjetskim velesilama Bizantiji i Perziji, ali i privedene kraju aktivnosti na izgradnji duhovno i moralno jakog muslimanskog društva i države. 

Rušenjem kipova oko Kabe Muhammed, a.s., vraća K’abu njezinoj prvotnoj, primordijalnoj namjeni i svrsi da svjedoči i ukazuje na Allahovu jedinost, ali istovremeno oslobađa čovjeka od idolopoklonstva, od ponižavajućeg obožavanja i klanjanja bilo čemu ili bilo kome stvorenom. 

Bilalovo učenje ezana, također, proklamira Allahovu jedinost, pokornost i predanost Božijeg Poslanika, s.a.v.s., svome Gospodaru, ali i slobodu i ravnopravnost među ljudima, jer jučerašnji rob kojem nisu davali ni pravo na život obznanjuje najviše istine vjere i time  usmjerava ponašanje drugih. 

Poslije oslobođenja Mekke i njenog čišćenja od idola, mekanski idoli više nisu božanstva nego spomenici, i svjedočanstva, ljudskog primitivizma i siromaštva iznutra i barbarizma i bezumlja izvana, navodi se u saopćenju iz Rijaseta IZ u BiH. 

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Fethu-Mekke pada u utorak, 11. aprila ove godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar