Sutra predstavljanje knjige akademika Mirka Pejanovića

Sutra predstavljanje knjige akademika Mirka Pejanovića

Udruženje za modernu historiju i Bošnjački institut organziraju predstavljanje knjige „Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti (studije, članci, recenzije knjiga)“, autora akademika Mirka Pejanovića.

Promocija će biti u Bošnjačkom institutu, ul. Mula Mustafe Bašeskije br 21, petak, 17. mart 2023, od 13:00 sati

O knjizi će govoriti: .

Prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta, Sarajevo.

Prof. dr. Asim Mujkić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Dr. Vera Katz, naučni savjetnik u mirovini, Udruženje za modernu historiju.

Prof. dr. Lada Sadiković, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Moderator: prof. dr. Husnija Kamberović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

„Kao rijetko koji autor iz oblasti politologije u Bosni i Hercegovini, profesor Mirko Pejanović dosljedno i s uspjehom razvija naročitu historijsku perspektivu razvoja pretpostavki i oblikovanja modernog političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine prikazujući ga u svoj svojoj dinamici i kompleksnosti procesa koji traju u svojim unutarnjim protivrječnostima. (...) Tekst profesora Pejanovića, namjesto zgotovljenih interpretativnih šema dosljedno prati, ma kako unutar sebe paradoksalan i zbunjujući, proces političkog oblikovanja zajednice istovremeno nudeći refleksiju, a nerijetko i prijedloge za razrješenje paradoksa“. (Asim Mujkić)

„Ova knjiga na jednom mjestu pruža brojne podatke, objašnjava događaje i analizira procese u bosanskohercegovačkom društvu. Osim stručnoj javnosti, knjiga će biti korisna studentima, učenicima u izbornoj nastavi kao i široj publici u stjecanju znanja o suvremenoj bosanskohercegovačkoj prošlosti, ali i o sadašnjosti.“ (Vera Katz)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar