Šta znači ponovna uspostava diplomatskih veza Irana i Saudijske Arabije?

Šta znači ponovna uspostava diplomatskih veza Irana i Saudijske Arabije?

Saudijska Arabija i Iran pristali su obnoviti diplomatske veze i ponovno otvoriti ambasade, rekli su u zajedničkom saopćenju objavljenom u Pekingu, koje je u petak prenijela saudijska državna novinska agencija SPA, javlja Slobodna Europa.

Dvije strane su se složile poštivati međusobno državni suverenitet, ne miješati se u unutrašnje stvari te aktivirati sporazum o sigurnosnoj saradnji potpisan 2001. godine, stoji u saopćenju.

"Kao rezultat razgovora, Iran i Saudijska Arabija suglasili su se da nastave diplomatske odnose i ponovo otvore ambasade u roku od dva mjeseca", javila je iranska novinska agencija Irna, piše Reuters.

Saudijska Arabija prekinula je odnose s Iranom 2016. nakon što je napadnuta njezina ambasada u Teheranu tokom spora između dviju zemalja oko pogubljenja šiitskog imama od strane Rijada.

Iran, vodeća šiitska muslimanska država na Bliskom istoku, i Saudijska Arabija, regionalni div koji izvozi naftu i sunitska muslimanska sila, podržavaju suprotne strane u posredničkim ratovima u Jemenu, Siriji i drugdje.

Iranski mediji citirali su ono što su opisali kao zajedničku izjavu Irana, Saudijske Arabije i Kine u kojoj se kaže da dvije zemlje "naglašavaju poštivanje suvereniteta i nemiješanje u međusobne unutarnje poslove".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar