Idriz ef. Bušatlić: Kakvo nam je naše stanje, kud’ idemo grdne rane

Idriz ef. Bušatlić, imam džamije Mehmed-bega Stočanina, Medžlis IZ Gornji Vakuf, jučer 3. marta 2023./11. ša'ban 1444. održao je hutbu čije poruke su značajne s aspekta odgovora na brojna pitanja i izazove pred kojima se nalazimo kao društvo i Bošnjaci, muslimani, okupljeni oko ideja države Bosne i Hercegovine, ali i objedinjeni u okriljima Islamske zajednice u BiH.

Hutbu prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Milostivom, Svemilosnom. Vladaru Sudnjeg dana. On zna šta nam duša haje i osjeća. On nam je bliži od vratne žile kucavice. Salavate i selame donosimo na Resulullaha, Muhammeda, s.a.v.s., i njegov Ehli bejt, zatim na ashabe, čestitu ulemu, plemenite šehide i hrabre borce na Božijem putu, kao i na sve muslimane i muslimanke, mu’mine i mu’minke koji su nosili, koji danas nose i koji će do Kijametskog dana nositi Kelime-i šehadet u svome srcu, jezikom iskreno izgovarati i djelima u svome životu potvrđivati, amin!

Poštovana braćo,

Evo, iza nas je još jedan Dan nezavisnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine. S jedne strane, zaista je bilo lijepo vidjeti slike čestitanja, proslava, obilježavanja, priredbi, tribina, promocija knjiga povodom ovog značajnog državnog praznika. S druge strane, naše pravo stanje daleko je od lijepog, odnosno naša krvna slika je veoma loša, a išareti nisu dobri. Kako u cijeloj državi, tako i u ovom našem herojskom gradu. Ono što posebno zabrinjava jesu veoma teške i opasne kvalifikacije, etiketiranja, prozivanja među Bošnjacima/muslimanima. Jedna od najtežih i najopasnijih kvalifikacija/etiketa koje Bošnjaci jedni drugima učestalo daju u posljednjih nekoliko godina i mjeseci jeste izdaja/izdajnik! Šta je, zapravo, izdaja i ko je pravi izdajnik? Ako u tom smislu analiziramo kur’anske ajete i hadise Allahovog Poslanika, s.a.v.s., vidjet ćemo da se izdaja u islamu odnosi prvenstveno na izdaju emaneta (povjerenih stvari/poslova).

Imam Buhari, rahimehullah, bilježi hadis kako je Poslanik, a.s., jedne prilike držao govor ljudima kad je došao jedan čovjek, beduin, i pitao: “Kada će biti Čas (Smak svijeta)?” Međutim, Pejgamber je nastavio svoje obraćanje i nije mu ništa odgovorio. Stoga su neki ashabi mislili da ga nije čuo, a drugi su komentirali da ga je Poslanik čuo, ali mu se nije svidjelo pitanje te mu nije htio odgovoriti. Kada je Resulullah, s.a.v.s., završio obraćanje ljudima, upitao je: “Gdje je onaj što je pitao o Času (Smaku svijet)?” - “Evo me, Allahov Poslaniče”, javi se čovjek. “Kada se budu emaneti iznevjeravali, tada očekuj Čas!”, reče mu Poslanik, a čovjek upita: “Kako će se emaneti iznevjeravati?” - “Kad se budu odgovorni poslovi davali onima koji nisu sposobni/kompetentni za njih, tada iščekuj Čas!”, odgovori Vjerovjesnik, s.a.v.s. (Buhari)

Dakle, Poslanik nam veli da tamo gdje se emaneti budu pronevjeravali, odnosno davali ogovorni poslovi nestručnim, nemoralnim i nesavjesnim ljudima – tu nastaje poremećaj društvenog poretka i stanje nalik Smaku svijeta. Zato što zbog neznanja i nesposobnosti odgovornih nastaju nered, stagnacija i propast jednog društva.

Stoga nas Uzvišeni Allah u Kur’anu upozorava: “O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno međusobno svoje emanete ne proigravajte!” (El-Enfal, 27.) A zašto ljudi pronevjeravaju emanete? Zašto prihvataju poslove za koje nisu sposobni i kompetentni? Allah nam daje odgovor odmah u sljedećem ajetu: “I neka znate da su bogatstva vaša i djeca vaša samo iskušenje/smutnja, i da je samo u Allaha nagrada velika.” (El-Enfal, 28.) Dakle, većina njih preuzima breme emaneta zato što im donosi privilegiju i materijalnu korist, ali i da bi obezbijedili svoje potomke nekoliko generacija unaprijed, a ne da bi služili ljudima i zajednici. Zato im Uzvišeni Allah kaže da činom pronevjere emaneta oni, ustvari, pripravljaju sebi iskušenje u vidu imetka i djece, umjesto da žude za Allahovom nagradom koja je golema!

Šta je onda prava izdaja? To je izdaja svoga dina (vjere), domovine i naroda, odnosno izdaja pravih vrijednosti/principa. Pravi izdajnik je, dakle, onaj koji izda principe, a ne neke ljude, njihove želje/interese, stranku, organizaciju i sl. Za takvog izdajnika Poslanik, a.s., kaže da će biti posebno obilježen na Sudnjem danu. Kazao je: “Svaki izdajica/prevarant će na Sudnjem danu imati zastavu koja će mu biti podignuta srazmjerno veličini njegove izdaje. A nema većeg izdajnika, ni izdaje, od one koju učini vođa naroda!” (Muslim) Zato je jako opasno i pogubno pronevjeravanje emaneta, ali i etiketiranje nekoga izdajnikom bez valjanih argumenata.

To se upravo želi i na tome se radi: da se Bošnjaci razjedine, pocijepaju, proglašavaju jedni druge izdajnicima, vrijeđaju, da ruše svoje institucije i autoritete! Na tu agendu se troše ogromni novci. A Kur’an nas budi iz uspavanosti i upozorava da strančarenje, razjedinjenost i animoziteti među braćom muslimanima dolaze kao nesreća/kazna:

“Reci: ‘On je kadar poslati protiv vas kaznu iznad vaših glava ili ispod vaših nogu ili da vas u stranke podijeli i učini da silu jedni drugih iskusite.’ Pogledaj samo kako Mi potanko iznosimo dokaze da bi se oni urazumili!” (El-En'am, 65.) Šta nam je onda činiti? Potrebno je, draga braćo, da radimo na međusobnom pomirenju i pravljenju sloge, na popravljanju našeg stanja. Herojski Gornji Vakuf nije zaslužio ovakvo naše stanje! Naši šehidi nisu zaslužili ovako narušene međuljudske odnose! Posebno ne smijemo dozvoliti da se ti međusobni animoziteti i sukobi prenesu u naše džamije/džemate.

Odgovornost je na svima nama, a posebno na našim izabranim političkim predstavnicima, imamima, intelektualcima, te uglednim ljudima čija se riječ poštuje. Kolika je vrijednost mirenja, pravljenja sloge i popravljanja međumuslimanskih odnosa najbolje nam ilustruju riječi Pejgambera, a.s., kada je pitao ashabe: “Hoćete li da vas obavijestim šta je bolje od dobrovoljnog namaza, posta i sadake?” Nakon potvrdnog odgovora, Poslanik reče: “To je popravljanje stanja među muslimanima. Jer, pravljenje razdora i kvarenje međumuslimanskih odnosa je britva koja ne brije dlake, već vjeru!” (Tirmizi) Molim Uzvišenog Allaha da nam srca ujedini, domovinu učini stabilnom i prosperitetnom, a naši potomci da budu učeni i čestiti. Molimo Ga da nas ni treptaj oka ne prepusti samima sebi. Amin!

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar