Guardian: Paljenje Kur'ana u Švedskoj finansirao novinar sa vezama u Kremlju

Guardian: Paljenje Kur'ana u Švedskoj finansirao novinar sa vezama u Kremlju

Ekstremistički performans švedsko-danskog nacionaliste Rasmusa Paludana, u kojem je u Stockholmu spalio Kur'an, finansirao je desničarski novinar koji ima veze sa medijima koji su pod kontrolom Kremlja, objavio je londonski list Guardian.

Paludan, poznat po provokacijama muslimana, svetu knjigu zapalio je prošle subote, u blizini turske ambasade u Stockholmu, a to mu nije bio prvi put da to čini.

Švedski mediji izvijestili su da je dozvolu za njegov nastup platio bivši saradnik ruskog televizijskog kanala Russia Today Chang Frick, koji pravi spotove za desno orijentisane švedske demokrate.

Frick je je potvrdio da je platio za dozvolu, ali je negirao da je tražio da se zapali Kur'an.

Paludanov performans izazvao je kritike širom muslimanskog svijeta, te bijes Turske, koja je zamrznula pregovore sa Švedskom o pristupanju te zemlje NATO paktu.

„On koji dozvoljavaju takvu blasfemiju ispred naše ambasade ne mogu više očekivati našu podršku za članstvo“, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U Moskvi je moj pravi šef, Putin’

Uprkos pozivima iz Švedske za nastavak razgovora sa Ankarom, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavucoglu rekao je da bi oni bili „besmisleni“.

Paludan je, pak, lokalnim medijima rekao da je čin izveo jer „bi neki Šveđani željeli da spalim Kur'an ispred turske ambasade“.

U intervjuu za The Insider, Frick je priznao da je platio dozvolu za okupljanje, ali tvrdi da ideja o paljenju Kur'ana nije bila njegova.

Također je rekao da nije radio za Russia Today od 2014. godine i da ne podržava Rusiju od aneksije Krima.

Frick, bivši zvaničnik švedskih demokrata, osnivač je desničarske web stranice koja u fokusu ima imigraciju u Švedsku. U razgovoru za New York Times 2019. šalio se da ima veze sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, te je iz džepa izvadio svežanj rublji iz Moskve, gdje je, kako je rekao „njegov pravi šef, Putin“.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar