Pakistan: Ubijena dva bitna protuteroristička obavještajca

Pakistan: Ubijena dva bitna protuteroristička obavještajca

Naoružani napadač ubio je dva oficira pakistanske obavještajne službe ispred restorana uz cestu na istoku zemlje, rekli su policijski i sigurnosni zvaničnici.

Murtaza Bhatti, viši policijski časnik u okrugu Khanewal u provinciji Punjab, rekao je da se napad u utorak dogodio dok su dvojica policajaca parkirala svoje vozilo, prenosi Al Jazeera.

Niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo obavještajaca, koji su bili poznati po hapšenjima pripadnika pakistanskih talibana i drugih naoružanih skupina. Također su bili poznati po svojoj efikasnosti u istraživanju i rješavanju kompliciranih slučajeva, uključujući oružane i bombaške napade u Pakistanu. Zvaničnici su rekli da je jedan od ubijenih oficira bio direktor pokrajinskog protuterorističkog odjela, koji je odigrao ključnu ulogu u hapšenju članova Tehreek-e-Taliban Pakistan, također poznatih kao pakistanski talibani. Naoružana skupina pojačala je napade na sigurnosne snage posljednjih mjeseci nakon jednostranog prekida vatre s pakistanskom vladom u studenom.

Pakistanski talibani odvojeni su, ali u savezu s afganistanskim talibanima, koji su preuzeli vlast u susjednom Afganistanu 2021. nakon povlačenja snaga NATO-a i Sjedinjenih Država nakon 20 godina sukoba.

Pakistanski ministar obrane Khawaja Muhammad Asif rekao je u ponedjeljak da nedavni “val terorističkih napada” u Pakistanu dolazi od pakistanskih talibana koji se skrivaju u Afganistanu.

Zamolio je afganistanske talibanske vladare da prestanu nuditi teritorij svoje zemlje za napade u Pakistanu. U utorak je glavni glasnogovornik afganistanskih talibana, Zabihullah Mujahid, rekao da Afganistan želi dobre odnose sa svim svojim susjednim zemljama, uključujući i Pakistanom. No, također je zatražio od Islamabada da se suzdrži od davanja provokativnih izjava.

“Islamski emirat Afganistana cijeni mir i stabilnost u svojoj zemlji, želi mir i stabilnost za cijelu regiju i nastavlja trud u tom smjeru”, rekao je. Rekao je da

“Islamski emirat daje sve od sebe kako bi osigurao da se teritorij Afganistana ne koristi protiv Pakistana ili bilo koje druge zemlje”.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar