2022. je bila najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali od Druge intifade

2022. je bila najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali od Druge intifade

Middle East Eye prenio je analizu o rekordnom izraelskom nasilju u odlazećoj 2022. u kojem su većina žrtava bili civili, uključujući djecu i novinare.

Naime, izraelske snage ubile su više Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali 2022. nego u bilo kojoj kalendarskoj godini od Druge intifade (28. ruj 2000. – 8. velj 2005.), prema podacima koje je prikupio Middle East Eye.

VEZANI TEKSTOVI >>>Usvojena Rezolucija UN-a da se Sud pravde izjasni o izraelskoj okupaciji Palestine: BiH bila uzdržana?!

Tačnije, najmanje 220 ljudi je ubijeno je u izraelskim napadima širom okupiranih područja, uključujući 48 djece. Od ukupnog broja umrlih, 167 ih je bilo sa Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, a 53 iz Pojasa Gaze.

Prema podacima UN-a, u istom razdoblju ranjeno je gotovo čak 9500 Palestinaca sa Zapadne obale!

Dodatnih pet Palestinaca, državljana Izraela ubijeno je u istom razdoblju.

„Obnovljeno izraelsko nasilje dolazi dok vojska pojačava operacije na Zapadnoj obali, a palestinski oružani otpor ponovno jača“, navodi Middle East Eye.

U najmanje pet slučajeva jevrejski doseljenici su osumnjičeni za ubijanje Palestinaca, dok je vojska odgovorna za veliku većinu smrti.

U međuvremenu, Palestinci su ubili najmanje 29 Izraelaca, uključujući jedno dijete, što je, također, najveći broj žrtava od 2008. godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar