Usvojena Rezolucija UN-a da se Sud pravde izjasni o izraelskoj okupaciji Palestine: BiH bila uzdržana?!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je u petak rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži da iznese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Za rezoluciju je glasalo 87 država članica, dok je protiv glasalo 26 zemalja, među kojima Izrael i Sjedinjene Američke Države. Suzdržane su bile 53 zemlje.

Rezolucijom je od suda sa sjedištem u Hagu zatraženo da iznese svoje mišljenje "o pravnim posljedicama koje proizlaze iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane Izraela, iz njegove produžene okupacije, naseljavanja i aneksije palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava", javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan osudio je usvajanje rezolucije i rekao da je to "odvratna odluka" i "sramota za UN i svaku zemlju koja je podržava".

- Svaka odluka pravosudnog organa koji dobija mandat od moralno bankrotiranih i ispolitizovanih UN je potpuno nelegitimna - rekao je Erdan.

Sud UN-a je posljednji put razmatrao izraelsko-palestinski sukob 2014. godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar