Zelenski Kongresu SAD-a: Vaša pomoć nije milostinja, nego ulaganje

Zelenski Kongresu SAD-a: Vaša pomoć nije milostinja, nego ulaganje

Tokom prve inostrane posjete od početka rata, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, američkom Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokratiju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.

Zelenski se ranije u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su donji dom na izborima u novembru preuzeli republikanci, prenosi Al Jazeera Balkans.

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. Januara preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost oko cijene te pomoći.

Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac.

“Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju s kojim postupamo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenskij na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.

Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, koji je bio na vlasti od 1933. do 1945, i njegove napore za oslobađanjem Evrope od nacističke okupacije.

“Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića”, rekao je.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken najavio da će Sjedinjene Države dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni system protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u odbrani od ruskih projektila.

Biden: Slanje Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata

Slanje protuzračnog sistema Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata u toj zemlji jer je riječ o odbrambenim sistemima, rekao je u srijedu američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

„Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je obrambeni sistem“, rekao je Biden u Bijeloj kući na konferenciji s ukrajinskim čelnikom koji je u službenom posjetu Washingtonu.

„Voljeli bismo da ga se ne treba koristiti“, dodao je Biden o naprednom sistemu protuzračne odbrane, pozvavši Ruse da „zaustave napade“.

Zelenski je kazao kako je sustav Patriot važan korak prema formiranju djelotvornog zračnog štita od ruskih napada.

“To je jedini način da terorističku državu lišimo njenog glavnog instrumenta terora – sposobnosti da gađa naše gradove, našu energiju”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Biden i državni tajnik Antony Blinken ranije su rekli da će SAD dati dodatnu, 1,85 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući Patriot.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sistema protuzračne odbrane koji štiti od aviona, krstarećih i balističkih projektila.

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći vladi u Kijevu.

Ukrajinskim snagama potrebno nekoliko mjeseci obuke za korištenje Patriota

Bit će potrebno nekoliko meseci da se ukrajinske snage obuče za pravilno korištenje sistema Patriot, saopštio je visoki zvaničnik američke odbrane

„Sistem Patriot i municija koju SAD šalju Ukrajini kao dio najnovijeg paketa sigurnosne pomoći dat će Kijevu kritičnu sposobnost za odbranu od bespilotnih letjelica, balističkih projektila i aviona“, dodao je zvaničnik, prenosi CNN.

Ukrajina je zatražila od SAD-a i zemalja saveznica NATO više protuzračnih sistema.

„Za odbranu od zračnih napada ne postoji čarobno rješenje. Naš cilj je da pomognemo Ukrajini da ojača slojevit integrisani pristup protuzračnoj odbrani“, rekao je zvaničnik i dodao da će Patriot poboljšati sigurnost Ukrajine uz drugu vojnu pomoć koju im je SAD poslao.

Ruski diplomata: Provokativne akcije SAD-a neizbježno će dovesti do eskalacije

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov izjavio je, komentirajući posetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu, da će provokativne akcije SAD-a neizbježno dovesti do eskalacije, čije posljedice mogu biti nepredvidive.

“Uprkos našim upozorenjima, sistem Patriot bit će poslat u Kijev. Međutim, zemlja nema stručnjake za rad sa njima. Da li će to biti američki specijalisti ili građani druge zemlje NATO-a. Ne shvataju da naša vojska sistematski uništava zapadno oružje. Mislim da svi savršeno razumiju kakva sudbina može dočekati osoblje koje popunjava ove komplekse na teritoriji Ukrajine”, rekao je Antonov, prenio je Tanjug, pozivajući se na TASS.

Istakao je da je Rusija više puta apelovala na korištenje, kako je rekao, zdravog razuma na svim nivoima.

Antonov je naglasio da američka administracija baca velike resurse i mogućnosti na “suludu ideju pobjede nad Rusima na bojnom polju”.

Kako je rekao, tokom posjete Zelenskog SAD-u, suštinski je najavljeno da se posrednički rat protiv Rusije treba nastaviti, do “pune pobede nad njom”.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar