Radio Slobodna Europa: Upozorenje iz Katara Evropskoj uniji

Radio Slobodna Europa: Upozorenje iz Katara Evropskoj uniji

U eskalaciji korupcionaškog skandala u Europskom parlamentu, Katar je upozorio Europsku uniju da bi istraga o navodima da su osobe povezane s parlamentom primale novac od te države, mogla da ugrozi razgovore o energetskoj sigurnosti, javlja Radio Slobodna Europa.

Upozorenje iz Dohe je stiglo poslije drugih kritika iz Europe na račun Katara koji ima sve veći značaj kao izvor tečnog prirodnog plina (LNG) dok europske države pokušavaju da nađu alternativu za ruske energente, pišu svjetski mediji.

Katarska kritika 'diskriminatornih' mjera

Poslije navoda o korupciji i pokušajima utjecaja Katara na zvaničnike u Europskom parlamentu, europoslanici su prošle nedjelje izglasali suspenziju rada na sporazumu o liberalizaciji viznog režima s Katarom i zabranu pristupa katarskim zvaničnicima ili predstavnicima kompanija u tu instituciju.

Katar je u odgovoru kritikovao Europski parlament upozoravajući da bi "diskriminatorni" potez mogao da naškodi široj saradnji Europske unije (EU) i Katara u oblastima u kojima Unija zavisi od Dohe, među kojima je energija, ističe Politiko (Politico).

"Odluka da se nametnu tako diskriminatorna ograničenja… negativno će uticati na regionalnu i globalnu sigurnosnu saradnju, kao i na tekuće diskusije o globalnoj energetskoj oskudici i sigurnosti", naveo je katarski diplomata u saopćenju u nedjelju, 18. decembra.
U saopćenju se dodaje da je žalosno što su neki postupili na osnovu "netačnih informacija" i "predrasuda" prema Kataru i ističe da zemlja domaćin proteklog Svjetskog prvenstva "odlučno" odbacuje optužbe koje njenu vladu "povezuju s nedoličnim ponašanjem".

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Europskim parlamentom, uključujući jednu od potpredsjednica institucije, Evu Kaili, za učešće u "kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca" zbog navoda da su primili novac u zamenu za zastupanje Katara u parlamentu.

Katar je također kritizirao Belgiju zbog toga što ga nije obavijestila o istrazi, za koju belgijske vlasti kažu da je trajala više od godinu dana prije prvih hapšenje ovog mjeseca.

"Duboko je razočaravajuće što belgijska vlada nije uložila napor da radi s našom vladom na utvrđivanju činjenica nakon što je saznala za optužbe", navedeno je u saopćenju katarskog diplomate.

Podsjećanje iz Katara
Katar je upozorio europske zemlje, a posebno Belgiju, koja ispituje korupcionaški skandal u Europskom parlamentu, da imaju u vidu da je taj zaljevski emirat za EU važan izvor snabdijevanje energentima, piše The Times,

Katarske diplomate su negirale umiješanost zemlje u skandal oko davanja novca za ostvarivanje utjecaj i osudile su fokus na Kataru usprkos sumnjama u umiješanost Maroka.

"Katar nije jedina strana imenovana u istrazi, ali je isključivo naša zemlja kritikovana i napadana", navodi se u saopćenju katarske misije u EU.

U upozorenju Belgiji, ali i drugim europskim zemljama, Katar je podsjetio da je sve važniji snabdjevač tečnim prirodnim gasom. Katar je "važan snabdjevač Belgije LNG-om", navodi se.

Od nade do eskalacije
Od izbijanja rata u Ukrajini, ispostavilo se da je Katar jedna od najboljih nada Europe za odvikavanje od zavisnosti od ruskog prirodnog gasa, ukazuje The Wall Street Journal.

Katar je prošlog mjeseca pristao da šalje Njemačkoj dva miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje u periodu od najmanje 15 godina, počevši od 2026. godine, što bi pokrilo oko tri posto potrošnje gasa u Nemačkoj prema podacima iz 2021. godine

Pored Nemačke o dugoročnim isporukama LNG-a s Katarom su pregovarali i Francuska, Belgija i Italija.

Međutim, kako navodi američki list, katarsko saopćenje označilo je oštru eskalaciju skandala s trgovinom utjecajem u Europskom parlamentu, koji prijeti da preraste u sukob sa širim diplomatskim i ekonomskim posljedicama.

Belgijska policija privela je dvoje europoslanika i druge osobe povezane s Europskim parlamentom zbog sumnje da su prihvatili stotine hiljada eura od katarskih zvaničnika kako bi utjecali na odluke parlamenta. Policija je izvršila racije u Belgiji i Italiji, što prijeti da postane najveći skandal u Briselu posljednjih godina.

Katar prodaje prirodni gas super ohlađen u tečni oblik Kini, Južnoj Koreji, Japanu i drugim azijskim potrošačima na osnovu dugoročnih ugovora, čime je ta zemlja s manje od tri miliona ljudi jedan od najvećih izvoznika gasa.

'Ne pretimo'
Iako je Doha upozorila da postupanje EU u vezi s korupcionaškim skandalom prijeti da "negativno utiče" na sigurnosnu saradnju i diskusije o globalnoj energetskoj sigurnosti, Katar nije prijetio da će prekinuti isporuke LNG-a Europi ili politizirati izvoz gasa, rekao je za The Financial Times) katarski diplomata upoznat sa situacijom.

"Ne prijetimo prekidom isporuka ili bilo čega. Mi jednostavno kažemo da prekid komunikacije u Parlamentu EU na ovaj način ograničava saradnju", rekao je diplomata za britanski list.

Skandal u Europskom parlamentu, poslije kojeg je policija zaplijenila skoro 1,5 miliona eura u kućama jednog sadašnjeg i jednog bivšeg europoslanika u Briselu, uslijedio je poslije niza kritika u Europi na račun Katara koji je bio domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Katarci su bili ljuti zbog, kako smatraju, nepravednog izdvajanja zaljevske monarhije po pitanjima kao što su radnička i LGBT prava, navodi F. Times, dodajući da izvori kažu da zvaničnici u Dohi pripremaju reviziju vanjskih odnosa poslije salve negativnog medijskog izvještavanja i kritičkih izjava nekih političara.

Katar je, međutim, nastojao je da izgradi reputaciju stabilnog i pouzdanog snabdjevača, ukazuje list, dodajući da zvaničnici ističu da ta država nikada nije zloupotrijebila svoju ključnu ulogu na tržištima gasa radi izvlačenja diplomatske koristi.

Na primjer, kada je nekoliko susjeda Katara, uključujući Abu Dabi, stavilo tu zemlju pod ekonomski embargo, Doha nije prekinula snabdijevanje gasom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Katarski diplomata rekao je za F. Times da Doha ne miješa biznis i politiku. 
"Na pregovore o LNG-u ne utiče politika", rekao je diplomata.

Ipak, mimo toga što je značaj Katara na tržištima gasa porastao tokom energetske krize kako su počele da mu se dodvoravaju europske vlade u potrazi za alternativama ruskim energentima, ta zemlja je i veliki globalni investitor, ukazuje list, navodeći da osobe upoznate sa situacijom kažu da bi Doha mogla da preusmjeri svoja ulaganja u slučaju da osjeti da je partneri nepravedno tretiraju.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar