Život u Dohi i igra sa Zapadom

Život u Dohi i igra sa Zapadom

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je veoma zanimljivu reportažu sa Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022. godine, autora Gorislava Pavića, čije dijelove prenosimo: 

Sve se događa sada", slogan je La'eeba, maskote Svjetskog prvenstva. „La'eeb" na arapskom znači „izuzetno talentovan igrač" i Katar to definitivno jeste.

Katar - bolje mjesto za život nego većina zemalja Zapada

Možda ne za fudbal ali za neke bitnije igre svakako.

I ako gledamo ono što se dešava sada, Katar jeste bolje mjesto za život nego većina zemalja Zapada. S druge strane, neki zapadni mediji nikako ne mogu da se pomire s tim da se Svjetsko prvenstvo u fudbalu održava u Kataru.

Tako BBC prvi put nije direktno prenosio svečano otvaranje. Ne dopada im se politika države Katar. Odbila je da nastupi Dua Lipa. Naposlijetku i Šakira. Uostalom, iako se govorilo o njegovom povratku iz penzije, u Kataru neće biti ni Pikea. Nekoliko dana pred početak Svjetskog prvenstva objavljeno je da neće biti piva na stadionima. Milioni „Badvajzera" ipak nisu jači od pravila države Katar.

Kakva je to onda država!? To je zemlja gdje tek 15 posto stanovništva čine Katarci, ljudi sa državljanstvom ove zemlje. Sve drugo su stranci i 85 posto stanovništva ove zemlje može kad god poželi da je napusti. Ali, zanimljivo, niko ne odlazi.

Naprotiv, kažu da im se sviđa u Dohi. Razgovarali smo sa mnogo ljudi, sa taksistima, konobarima, radnicima, recepcionerima, novinarima, IT stručnjacima. Iz Ugande, Pakistana, Šri Lanke, Bangladeša, Indije, Sudana, Filipina,  Australije, Srbije. I svi su nam rekli da im se sviđa u Dohi. Iz najrazličitijih razloga.

Zapadni mediji, međutim otkrivaju da im se ne sviđa. Tako možete pročitati, a ukoliko imate ajfon, i on će da vas obavesti da pomoću Hayya aplikacije, koja je neophodna za ulazak u zemlju, država Katar može da prati vaše kretanje, piše, uz ostalo, RTS, te dodaje:

Ali i ti Nepalci koji rade fizički najteže poslove na najvišim temperaturama, i Pakistanac koji vozi Uber, i Ugađanka koja na krovu luksuznog hotela služi najbolja vina, džin tonike i martinije ima besplatno zdravstveno osiguranje sve dok radi u Kataru.

Tačnije, godišnje je kartica osiguranja košta 100 rijala ili tri hiljade dinara. S tom karticom sva državna zdravstvena zaštita je na raspolaganju svima, bez obzira da li si državljanin Katara ili stranac na privremenom radu. Za sve njih dostupan je čuveni medicinski centar Hamad, koji ima 20 hiljada zaposlenih od kojih su mnogi od njih svjetski priznati stručnjaci u svojim oblastima.

Doktorica Hanan

Hamad, na primer, u odnosu na Klinički centar Srbije izgleda kao najmoderniji svemirski brod a njime od 2007. upravlja Hanan Al Kuvari, doktorka koja se obrazovala u Velikoj Britaniji a koja je od 2016. godine i ministrica zdravlja Katara.

Al Kuvari je inače svoju karijeru počela kao novinarka zdravstvene rubrike a danas se smatra jednom od najmoćnijih žena na Bliskom istoku.

Da li je do bivše koleginice, postavljenog zdravstvenog sistema ili novca, tek Katar je od svih zemalja na planeti najbolje prošao kroz pandemiju korona virusa; vakcinacija je počela još u decembru 2020, a na nju su imali pravo svi stanovnici Katara bez obzira da li su u privilegovanih 15 posto koji imaju državljanstvo. Naravno, nemojte imati dilemu da ovih 350 hiljada Kataraca sa pasošem ima mnogo veća prava nego ostali; većina njih ima i privatna osiguranja koja omogućavaju i bolje bolnice od Hamad centra, a cinici bi rekli da za njih ne važe zakoni koji važe za „dođoše".

Uzgred, gostima Dohe danas nije tako lako ovih dana pronaći državljanina Katara. Oni obično ne rade uslužne poslove a mnogi od njih su i napustili grad dok „sve ovo ne prođe". Da ne smetaju. Ili da silni turisti ne smetaju njima. Sve škole u Kataru sada su proglasile vanredni raspust tako da je zemlja apsolutno prepuštena fudbalu.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar