Senad ef. Agić o seriji ubistava: Američka zajednica muslimana je zabrinuta

Senad ef. Agić o seriji ubistava: Američka zajednica muslimana je zabrinuta

Serija ubistava muslimana u saveznoj državi Novi Meksiko potresla je Sjedinjene Američke Države.

Kako prenose svjetski mediji, zbog niza ubistava sugrađana islamske vjere neki su muslimani u tom gradu počeli ranije zatvarati svoje trgovine, a neki čak kažu da više ne izlaze po mraku.

Centralna džamija u Albuquerqueu u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko pozvala je svoje vjernike da izbjegavaju noću hodati sami te da paze da ih niko ne prati dok idu kući.

Zbog niza zločina oglasio se i američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao da ga “strašna ubojstva rastužuju i čine ljutitim”.

“Za ovakve zločine mržnje nema mjesta u Americi“, poručio je Biden.

Posljednja dvije sedmice  ubijene su tri osobe muslimanskog porijekla, svi iz južne Azije, a pojedinosti vezane za način njihova usmrćivanja upućuju na to da je riječ o istom počinitelju.

Posljednja žrtva je Naeem Hussein, vozač kamiona koji je imao dvadesetak godina i nedavno je dobio državljanstvo. Pronađen je mrtav na parkiralištu.

Nekoliko sati prije ubistva Hussein je bio na dženazi Aftaba Husseina (41) i Muhammada Afzaala Husseina (27), prethodnih žrtava, u Islamskom centru Novog Meksika. Svi su bili redovni na namazima u Centru.

Dr. Senad-ef. Agić, imam džemata Sabah iz Čikaga kaže u razgovoru za Bosnian News Service kako, nažalost, ovo što smo vidjeli u Novom Meksiku nije usamljen slučaj.

On ističe da je muslimanska zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama zabrinuta.

„To je realnost s kojom se muslimani u Americi gotovo svakodnevno susreću. I umjesto da vrijeme popravlja imidž islama i muslimana, čini se da se on još i pogoršava“, kaže Agić, te dodaje: 

„Prošle godine, anketa koju je sproveo The Associated Press-Centar za istraživanje javnih odnosa, sprovedena uoči 20. godišnjice 11. septembra, pokazala je da je 53 posto Amerikanaca u to vrijeme imalo nepovoljne stavove prema islamu, u poređenju sa 42 posto onih koji su imali povoljne stavove. To je bilo u suprotnosti s mišljenjima Amerikanaca o kršćanstvu i judaizmu, za koje je većina ispitanika izrazila pozitivne stavove“.

On je naglasio da muslimani Amerike sve više skreću pažnju na sebe tako što postaju sve uspješniji ne samo kao profesionalci, nego se u posljednje vrijeme i prisutni na političkoj sceni.

„To smeta posebno onim koji se izjašnjavaju kao republikanci. Njima smeta da vide kako se imigrantske zajednice sve bolje snalaze na svim nivoima društvenog, vjerskog i političkog života“, kazao je Agić.

S obzirom na svoje europsko porijeklo, kaže Agić, Bosanci, odnosno Bošnjaci mogu biti mirni.

„Oni su u mnogo boljem položaju zasad i nisu meta direktnih napada“, kazao je ef. Agić.

U međuvremenu, policija u Albuquerqueu priopćila je da je uhitila “glavnog osumnjičenika” za ubojstva četvorice muslimana u ovom, najvećem, gradu Novog Meksika, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Šef policije Harold Medina objavio je da su vlasti ušle u trag vozilu povezanom s nedavnim ubojstvom i priveli čovjeka za kojeg se vjeruje da je povezan s četiri ubojstva.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar