Završene sve aktivnosti u Medini, bh. hadžije sutra kreću ka Meki

Završene sve aktivnosti u Medini, bh. hadžije sutra kreću ka Meki

Sve planirane aktivnosti u Medini su obavljene i večeras se bosanskohercegovačke hadžije pripremaju za sutrašnji put ka Meki, u kojoj će obaviti hadž i umru - izjavio je za Agenciju MINA Dževad Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačke su dobro i zdravo, te putovanje teče prema planu, kazao je Hadžić.

„Drago mi je da smo uspjeli obaviti sve predviđene aktivnosti. Jučer smo uspjeli s nekoliko grupa posjetiti Revdu i svi oni koji su to željeli učiniti pružili smo im priliku za to. Danas je posljednja grupa hadžija boravila u posjeti Uhudu, džamijama Kuba i Kibletejn i Hendeku. Time smo priveli kraju sve aktivnosti predviđene za Medinu“, naveo je Hadžić.

Hadžije večeras počinju s pripremama za polazak u Meku.

„Ured za hadž i umru je obavio sve neophodne pripreme da hairli, sa što manje stresa i što boljom organizacijom prevezemo naše hadžije iz Medine u Meku“, istaknuo je Hadžić.

Bosanskohercegovačke hadžije, kako su sami kazali, su sretne i nastoje iskoristiti svaki trenutak boravka na svetim mjestima.
Ismetu Fazliću, građevinskom inženjeru, ovo nije prvi boravak u Medini.

„Prvi put sam obavio hadž za sebe 2018. godine, a ove godine obavljam hadž kao bedel za svoju majku. Ovdje je sve prelijepo, od ovog harema kojeg se ne možeš nagledati, pa do Revde i mjesta gdje je ukopan Božiji poslanik. Ja najviše vremena provodim u haremu. Učim, zkrim i činim dove za one koje su me zadužili ali i za one koji nisu te za našu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Fazlić.

Hadžihanumi Saji Alibalić je ovo prvi put da dolazi na hadž.

„Ispunila se moja životna želja, nešto o čemu sanjam već godinama - da hodam ulicama kojima je hodao Poslanik, a.s., da klanjam namaze u njegovoj džamiji. Zaista se ovo ne može opisati riječima. Išla sam u Revdu, što je samo po sebi velika stvar. Želim pohvaliti vodiče i edukatore koji su nam dali zaista puno informacija. Prezadovoljna sam smještajem u hotelu i hranom, mada je ovdje najbitniji ibadet. Predstoji da vidim i Kabu i hadž će biti vrhunac ovog predivnog putešestvija“, naglasila je Alibalić.

Senahid Musić je, također, prvi put u Medini.

„Sutra, ako Bog da, krećemo ka časnom hramu Kabi da budemo Allahovi gosti. Svime sam zadovoljan, i smještajem i hranom, i posebno što sam blizu Poslanikove džamije pa mogu svaki namaz obavljati u njoj. Preporučio bih svim muslimanima u svijetu, Bosni, dijaspori, da posjete Mekku i Medinu. Evo jučer je ovdje bilo 44 stepena. Vjerujte da se osjećam lakše i ugodnije nego kada je temperatura u Bosni 28

Celzijusevih stepeni“, naglasio je Musić.

Esri Ljajić ovo nije prvi boravak u Medini i Meki, ali jeste prvi hadž.

„Ja sam iz Turske. Moji su porijeklom iz Sandžaka. Ovo mi je prvi hadž. Došla sam ovdje s mužem. Ranije sam dva puta bila na umri. Samo hoću da kažem da se ovo treba doživjeti, jer se ne može opisati riječima“, poručila je Esra Ljajić.

Hadžije će još danas moći da poselame Muhameda, a.s., i tokom dana na svakom koraku u haremu Poslanikove, a.s., džamije vide se prsluci sa zastavom Bosne i Hercegovine, jer hadžije pokušavaju iskoristiti svaki trenutak posljednjeg dana boravka u Medini za ibadet, zikr i dove. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar