Komisija: Napad na Capitol pokušaj puča, Trump iza svega

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje pobunu i upad na Capitol 6. januara 2021, krivicu za te događaje je pripisala Donaldu Trumpu, navodeći da nije riječ o spontanim neredima već “pokušaju puča” i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsjednika da poništi rezultat izbora 2020.

Uz emitiranje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svjedočenja najbližih Trumpovih saradnika, komisija je uz brojne detalje iznijela argument da su Trumpove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobjede Joea Bidena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju, prenosi Tanjug.

“Demokratija je i dalje u opasnosti”, upozorio je predsjedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Mississippija Bennie Thompson na pretresu koji je održan u četvrtak u osam sati uvečer u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga vidjelo što je moguće više Amerikanaca, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da je 6. januar bio “kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo poslije 6. januara, da se zbaci vlada” i da “nasilje nije bilo slučajnost”.

Komisija je emitirala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bill Burr izjavljuje da je rekao Trumpu da su tvrdnje o namještenim izborima obična glupost.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar