Krik Jasmile Žbanić iz sjedišta EU: Hrvatska vodi silno opasnu politiku prema BiH

"Predsjednik i premijer Hrvatske više se bave zakonom moje zemlje, nego svojim građanima. Više puta dolaze u Mostar nego u razrušene i siromašne dijelove Hrvatske".

"Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić dobitnik je nagrade publike LUX, filmske nagrade Europskog parlamenta i gledatelja iz svih zemalja članica Europske unije. Najviše glasova među tri nominirana filma dobila je potresna priča o ženi koja pokušava spasiti živote svojih, u vrijeme genocida u Srebrenici, prenosi Jutarnji.

Munira Subašić, jedna od majki Srebrenice, za koje redateljica Žbanić kaže da su "najjača ženska snaga u Europi", žena koja je ostala bez 19-godišnjeg sina i supruga, a u genocidu su ubijena 22 člana njezine obitelji, poručila je obraćajući se parlamentarcima u Strasbourgu:

"Pokopala sam dvije kosti sina. Dok ja ovdje govorim, Ukrajinke traže kosti svoje djece. Plaču i ruske majke. Zaustavite, molim vas, rat u Ukrajini!". Govoreći o majkama žrtava genocida od kojih mnoge ni do danas nisu pronađene i pokopane, rekla je: "Najveća je nepravda na svijetu čekati pravdu, a mi je čekamo dvadeset sedam godina!".

Jasmila Žbanić film o genocidu u Srebrenici radila je, kaže, "misleći da su ratovi u Bosni i Hrvatskoj posljednji u Europi".

"Šokirana sam da mi, Europljani, dopuštamo rat u Ukrajini, da nismo pronašli način kako pregovarati i razgovarati da se taj rat nikad ne dogodi". Europarlamentarcima je poručila: "Kao što vidite, posljedice rata su i nakon trideset godina strašne. Bit će to katastrofa za Europu. Molim vas, zaustavite rat u Ukrajini. Molim vas, vodite računa o zemljama koje nisu članice EU, a žele biti članice EU, poput Bosne i Hercegovine. Mi se suočavamo sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom, trebamo Europsku uniju da nam pomogne postati članica i zaštiti našu regiju, jer će to inače biti novo područje sukoba".

Nastavak fašističke politike prema BiH

Govoreći za Jutarnji list, Jasmila Žbanić komentirala je politiku hrvatskih vlasti prema Bosni i Hercegovini.

"Od hrvatskih vlasti dolazi tendencija prema BiH koja je silno opasna. Po meni je ona jednaka Putinovu nastojanju da uzme dio Ukrajine. Ono što rade Milanović i Plenković ide na ruku ruskom utjecaju u Bosni. U ponedjeljak je veleposlanik Rusije govorio u Skupštini Republike Srpske upravo ono što govore i hrvatski političari. Predsjednik i premijer Hrvatske više se bave zakonom moje zemlje, nego svojim građanima. Više puta dolaze u Mostar nego u razrušene i siromašne dijelove Hrvatske. Za mene je ovo nastavak fašističke politike prema Bosni i Hercegovini. Jako se bojim ovoga što se trenutno događa, Vučića kojega podržava Putin, kao i hrvatske strane, koja također radi ono što je cilj Putina, a to je dezintegracija Bosne i Hercegovine te ponovni nemiri u mojoj zemlji.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar