“Pogledajte ovu fotografiju, ovako izgleda život pod okupacijom”

“Pogledajte ovu fotografiju, ovako izgleda život pod okupacijom”

Ayman Mohyeldin, novinar američkog NBC News i MSNBC-a, inače bivši novinar Al Jazeere English i biviši producent CNN-a tokom rata u Iraku, inače porijeklom Egipćanin, osvrnuo se na jučerašnju sahranu Shireen Abu Akleh, novinarke Al Jazeere koju su ove sedmice ubile izraelske snage dok je izvještavala na okupiranoj Zapadnoj obali. Ugledna novinark sahranjena je jučer u rodnom gradu Jerusalemu.

“Pogledaj ovu sliku. To je ono što znači dehumanizirati ljude. To znači oduzeti im pravo da žale. Njihovo pravo da izraze tugu na način na koji žele.

POVEZANI TEKST >>>> TEROR CIONISTA | Hiljade ljudi na sahrani Shireen Abu Akleh, izraelske snage tukle prisutne

To je ono što znači ugnjetavati njihov identitet. Da identitet potlačenih bude uslovljen vašim odobravanjem i vašim prihvatanjem, a ako prekrše ta pravila, biće izloženi nasilju. Biti potčinjen. Ućutkan mecima, pendrecima ili buldožerima”, piše Mohyeldin.

To je, veli on, bio trenutak kada je izraelska policija napala ožalošćene i one koji su nosili kovčeg Shireen Abu Akleh.

POVEZANI TESKT >>>> Vele o ubistvu novinarke Al Jazeere: Režim pokušava ubiti istinu

“Izražavanje palestinskog identiteta u okupiranom istočnom Jerusalemu je zabranjeno, a izraelska policija je saopštila da je "prisiljena da djeluje" protiv ožalošćenih jer su uzvikivali slogane koji su podsticali nacionalizam i bacali kamenje. Zabranjeno je javno isticanje i mahanje palestinskim zastavama. A pjevanje patriotskih palestinskih pjevanja smatra se sigurnosnom prijetnjom!

Ovako izgleda život pod okupacijom i ugnjetavanjem čak I u trenutku kolektivne tuge.

Ugnjetavajte. Dehumanizacija. Napad”, zazključio je .

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar