Vele o ubistvu novinarke Al Jazeere: Režim pokušava ubiti istinu

Vele o ubistvu novinarke Al Jazeere: Režim pokušava ubiti istinu

Al Jazeerina novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je dok je izvještavala o izraelskoj raciji u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na sebi je imala prsluk i šljem na kojima je jasno bilo naznačeno da je novinarka, prenosi Al Jazeera Balkans.

Upucana je u glavu, pored uha – tamo gdje je šljem nije pokrivao.

Novinar i član uredničkog kolegija Radiosarajevo.ba Faruk Vele kaže da je ovo ubistvo novinarke zločin protiv čovječnosti.

“Ubistvo kolegice Shireen na radnom zadatku je zločin i ne može se nazvati nikako drugačije […] Ono što se desilo je klasično ubistvo, egzekucija – ubistvo onog ko je prenositelj istine.”

Vele kaže da činjenica da je prije njenog ubistva pogođen i njen kolega snimatelj pogođen u leđa – ‘isključuje mogućnost zalutalog metka’.

Kaže i da je “riječ o jednoj državi koja provodi teror i prolazi nekažnjeno.”

Od 2000. godine ubijeno je 50 novinara, kaže Vele, navodeći da se radi o kontinuitetu zločina, a da je Al Jazeera posebna meta.

“To pokazuje ‘modus operandi’ tamošnjih vlasti. U slučaju Al Jazeere, čija je zgrada prošle godine minirana, čiji su novinari kontinuirano meta. Možemo govoriti da je najveći neprijatelj takvim vlastima, onaj koji širi istinu. Al Jazeera od svog osnutka je na meti raznih režima i raznih vlasti na prostorima na kojima djeluje. Nije problem da Al Jazeera eventualno iskrivljuje istinu, onda bi se lako obračunala snjom. Problem je što upravo govori istinu, a istina takve režime i takve vlasti najviše boli. I zbog toga posežu za najgorim vidom zločina, a to je da pokušavaju ubiti glasnika – ubiti istinu. I u tom sistemu zločina vrlo je teško očekivati nepristrasnu istragu i dokazivanje zločina.”

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar