Dragan Banjac: Tri zla iz Srbije

Dragan Banjac: Tri zla iz Srbije

Beogradskoj čaršiji seirenje je omiljena zabava. Pritom je to manje (obično) bezazleno posmatranje, a više (zlurado) naslađivanje. Uz uopštavanje, rešeno svake logike. I pristojnosti. To je inače u u ljudskoj prirodi, ali ovde je to, možebit’ zbog turske (za)ostavštine, dovedeno do savršenstva, prenosi Al Jazeera Balkans.

Komšiji govorim da sam bio u Sarajevu pre nekoliko dana, povodom 30 godina od početka opsade, pričam mu koliko godina su ga granatirali ovi naši, a on odapinje strelu: “I nas je NATO bombardovao, pa ti ništa…” Razgovor je prekinut.

Danima babe, dede, snajke i srednjovečni mrzitelji svih koji ne duvaju u srpsko-rusko-kinesku tikvu u gradskom prevozu na pasja kola grde Mila Đukanovića, Albina Kurtija i Zorana Milanovića što su njihovom Aleku spočitnuli zbog bezrazložnog naoružavanja kineskim avionima.

‘Ogoljena mržnja prema Srbima i Srbiji’

Predsednik države optužio je Đukanovića i Kurtija da šire “ogoljenu mržnju prema Srbima i Srbiji”. Čovek koji se više od jedne decenije nalazi u stalnoj predizbornoj kampanji za obračun sa pomenutom dvojicom nije se odlučio za Javni servis, nego je odabrao portal dnevnog lista Informer. Aferim, majstore.

Kažu da funkcija vremenom i pozicija vremenom oblikuju ličnost. Možda je to tačno, ali u srbijanskom slučaju njen predsednik je već decenijama, i pored najviše pozicije, ostao na nivou “fudbalskog navijača“. Njegov jezik je uličarski, baš taj. I koliko god želi da se odmakne od njega, sve se na kraju svede na jezik sokaka. Procenite sami.

Kaže da je (njegova) Srbija, “kao vojno neutralna zemlja, sama u celom širem regionu“. Onda slede “duboke“ misli: “U cirkusu ste videli lavove, slonove, tigrove, ali nikada niste vuka samotnjaka. Uvek bih pre bio vuk samotnjak nego bestidna i nemorala hijena, pa ma koliko da ima hijena. Bez obzira da li ih ima tri, pet, šest ili 19… Hijeni makar morate da odate priznanje na krvoločnosti, ako ni na čemu drugom. Još je gore biti muva zunzara, koja se vrti oko hijene i čeka da im donese plen, kao što su Kurti i Đukanović”. I pominjani Milanović bi mu pozavideo, pogotovo kada govori o Bosni i Hercegovini.

Nazovi opozicija može samo ‘da se slika’

Aleksandar Vučić počeo je da se kruni. Na predsedničkim izborima je trijumfovao (blizu 59 odsto), odlučili su birači. Za parlament AV je, iako načet, takođe bio nadmoćan, jer sa svojih 42,91 odsto i 11,42 odsto socijalista Ivice Dačića ima prevlast u Narodnoj skupštini. Nazovi opozicija može “da se slika“.

Trenutno Vučić i bratija imaju (relativno) mali problem u sklapanju prevlasti u Skupštini najveće srbijanske palanke. Zašto palanke, a ne evropske metropole? Jednostavno jer je to grad koji se s pravom može nazvati (srpski: preksrstiti) u Mladićevo/Mladićgrad, pošto na nekoliko stotina gradskih površina bliskih očima stoji natpis da je zlikovac iz Kalinovika “srpski heroj“.

Vučićeva Srpska naredna stranka uknjižila je razočaravajućih 38,15 odsto, i to je naprednjačka muka, jer ni sa 7,27 odsto glasova socijalita ne prelaze 50 odsto. Fale im dva “konjska nokta” i očito je da sledi “trgovina”. Despot nije srušen, a razloga je sto. Davno, u Engleskoj nije zvonila lokalna crkva radi okupljanja zbog požara. Crkvenjak je to pravdao da ima stotinu razloga, ali je neko iznad njega tražio da čuje samo prvi. Prvo, nemamo zvono, rekao je crkvenjak. Nije mu bilo dozvoljeno da nabraja. Tako i srpska takozvana opozicija nije prošla jer se nije ujedinila. I što nije opozicija, osim u jednoj stvari – htela bi na tron umesto Njega.

Ekolozi su opozicionarima postali ‘višak’

Nekoliko meseci pred zbore nekolicina ljudi iz drugog plana, među kojima su se isticali Savo Manojlović i Aleksandar Jovanović Ćuta, uz sadejstvo sa glumicom Svetlanom Bojković i, pre svega, “ekološkim aktivistima“ iz Podrinja, koji su se borili protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, odjednom su ostali usamljeni. Takozvana opozicija je mislila da su ekolozi nevažni, a posle zbrajanja glasova ispostavilo se da su građani tog područja (Nedeljice…) shvatili da su nasamareni i glas su dali najgorem.

Nisu tamo seljaci tupavi, nego su odlučili (to je “opozicionim“ glavarima bilo ispod časti) da, prepušteni Manojloviću, Bojković i Ćuti, kazne umišljene opozicionare. Naprednjacima i socijalistima (38,15 plus 7,01), sa 45,16 odsto, treba tričavih pet procenata da i dalje drže pod kontrolom Beograd, da u konačnici naprave od njega grad nalik Busijama kod Batajnice. Teško će uzeti 21,20 odsto od Dragana Đilasa i Vladete Jankovića, kao i 10,75 odsto od Koalicije Moramo. Ne bih da tipujem, ali u ostatku (Milica Đurđević Stamenkovski, Miloš Jovanović i Boško Obradović) dovoljno su ranjivi i lakomi na komadić vlasti.

Godinama već između srpskog predsednika i najjačeg oponenta mu Dragana Đilasa razmenjuje se baražna vatra, koja je (sa Vučićeve strane) intenzivirana nakon što ga je “žuti“ (tada Demokratska stranka) kao radikala pobedio u trci za osvajanje Beograda.

Opoziciji smeta što Đilas pregovara s ‘diktatorom’

Trebalo bi podosta prostora da se navede makar deo uvreda sa obe strane, a Vučić je, pored ostalog, Đilasa redovno nazivao lopovom, optužujući ga da je pokrao milione evra. Najčešće se pominjala cifra od 619 miliona evra. Kada to ne bi izgovarao sam Vučić, telalili bi njegovi skupštinski megafoni, u čemu su prednjačili izvesni Marko Atlagić, Aleksandar Martinović i Marijan Rističević. Ovaj poslednji javnosti je znan po tome što je poodavno ispred jedne druge stranke (Seljačka?) podršku za predsedničku kandidaturu pred Narodnu skupštinu dovezao traktorom. U međuvremenu je završio neke visoke škole. I niko Đilasa nije pozvao na sud, osudio…

I onda, kao grom iz vedra neba, Đilas bez ranijih epiteta, u Vučićevim medijima kao “gospodin“, ode da “pregovara“ sa Vučićem. Njegova “opoziciona“ družina, koja je klimava bila i pre izbora, odmah mu je zamerila što je Vučiću otišao na noge, držeći u džepu kao jedini argument samo svojih / Vladetinih (Janković) 21,20 odsto. Nakon sat i nešto dekika divana sa Vučićem, Đilas je obavestio javnost da je zaiskao ponavljanje izbora u Beogradu, a “gazda“ je potom puk i njega obavestio da će odgovoriti za nekoliko dana. A možda i neće?

One dede, babe i snajke sa početka teksta, strahujući da bi s njim mogao da vlada Beogradom, zameraju Vučiću što je uopšte zvao Đilasa na divan. S druge strane, Đilasovi koalicioni pajtaši ga kude što je razgovarao sa “diktatorom”, uglavnom plašeći se da bi mogao da iskamči nešto za sebe ili možda što oni nisu išli na kanabe.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar