Mr. Muharem ef. Omerdić: Moj komentar na sramno vrijeđanje akademika Karića

Bivši dugogodišnji rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Muharem ef. Omerdić digao je glas protiv ataka na ličnost akademika Enesa Karića iz kojih stoji urednik magazina STAV Filip Mursel Begović i radikalne grupe na društvenim mrežama.

"Moj komentar na sramne uvrede akademika prof. dr. Enes efendiju Karića:

Ne znam ni za jednog našeg vjerskog, naučnog ili političkog autoriteta, a da nije bio ponižen. Mnogi su pod sumnjivim okolnostima umrli. Teško narodu koji ne poštuje svoje prvake! ", napisao je Muharem ef. Omerdić.

VEZANI TEKST >>>Zašto SDA, IZBiH i javnost šute na napade propagandiste Filipa M. Begovića na akademika Karića?

Magistar Muharem-ef. Omerdić, rođen je 13. avgusta 1949. Godine u malom mjestu Pulac kod Travnika, od oca Đemila i majke Fatime. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu (1956. - 1960.) a potom Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu (1961. - 1968.) diplomirao je Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu 1982. godine a na istom fakultetu je i magistrirao 2000. godine.

Magistar Muharem-ef. Omerdić je preko deset godina radio kao imam u medžlisima Jajce i Donji Vakuf, a nakon toga je četiri godine bio angažovan pri Starješinstvu Islamske zajednice u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji kao šef kabineta predsjednika  Starješinstva  (funkciju predsjednika obnašao prof. dr. Ahmed Smajlović).

VEZANI TEKST >>>Mirnes Kovač: Savjet svim Bošnjacima koji drže do sebe da čuvaju do svog dostojanstva

U periodu 1985-1987. bio je na dužnosti direktora Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Godine 2011. umirovljen je kao rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Po ugovoru o djelu na istoj dužnosti ostaje do 01. februara 2013. godine.

Predavač i autor

Osim navedenog, po ugovoru o djelu mr. Muharem-ef. Omerdić je predavao Predmet govorništva, propovijed-ništva i vaza, te muallimata u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu; na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu je bio prvo asistent, potom asistent–predavač i predavač, predavao predmet akaid; kao nastavnik-predavač sa ugovorom o djelu predaje predmet akaid i na Pedagoškoj akademiji (Katedra islamske vjeronauke) Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Objavio je preko 400 originalnih radova iz područja akaida/teologije, da‘we, vaza/propovjedništva, fikha/islamskog šerijatskog prava, pedagogije, islamske kulurne baštine, te intervjua... Radovi su mu objavljeni u 61 listu i časopisu na : bosanskom, arapskom, turskom, engleskom, albanskom, španskom i njemačkom jeziku. Također je objavio više od 20 prijevoda sa arapskog na bosanski jezik.

Recenzent je više od 100 knjiga od raznih autora. Objavio je 13 knjiga, zatim tri knjige kao koautor, a sedam mu ih je u rukopisu…

Saradnik je “Islamske enciklopedije” u Turskoj u kojoj je objavio šest svojih autorskih priloga vezanih za Bošnjake ili kulturnu baštinu u BiH i urednik radova za ovu Enciklopediju više od 20 bosanskih autora. 

Bio je urednik “Takvima” od 1995.-2014. godine koji izdaje Rijaset Islamske zajednice u BiH. Bio je urednik 25 udžbenika i priručnika za medrese, te preko 30 udžbenika za islamsku vjeronauku i mektebe. 

Učesnik je brojnih seminara, okruglih stolova, simpozijuma i naučnih konferencija u BiH i inozemstvu.

Trenutno živi u Sarajevu. Oženjen je i ima tri kćerke.

Dobitnik je Povelje Hasan Kaimijja za životno djelo za 2015. godinu.

Screenshot_20220104-111011_Facebook.jpg - Muharem ef. Omerdić: Moj komentar na sramne uvrede akademika prof. dr. Enes ef. Karića

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar