Kako ruski fondovi podupiru zvanično negiranje genocida iz Republike Srpske

Kako ruski fondovi podupiru zvanično negiranje genocida iz Republike Srpske

Govoreći videovezom učesnicima diskusije u Moskvi sredinom septembra, predsjednik komisije koju je finansirala Republika Srpska ponovio je svoj stav da se u Srebrenici nije desio genocid uprkos brojnim domaćim i međunarodnim presudama. Obraćajući se predstavnicima ruskih instituta i fondova, Gideon Greif je sedmicama nakon što je to zakonski zabranjeno u Bosni i Hercegovini, negirao genocid u svom javnom obraćanju koje se prenosilo online.

Nekoliko sedmica nakon ovog javnog skupa, u Moskvi je početkom oktobra organizovana još jedna konferencija o radu dvije komisije koje je osnovala Vlada Republike Srpske o zločinima u Sarajevu i Srebrenici.

Oba događaja organizovao je Međunarodni institut za razvoj znanstvene saradnje (MIRNaS), čiji su osnivači ruski univerziteti među kojima je i Moskovski državni univerzitet te niz rusko-turskih organizacija i koga čine brojni istraživači i profesori ruskih univerziteta, prenosi BIRN.

Na diskusiji održanoj u Moskvi, predstavljeni su rezulatati rada dviju međunarodnih nezavisnih komisija – Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

“Bili smo svjedoci ispisivanja povijesti duge 100 godina, a tridesetogodišnju povijest je puno teže objektivno osvijetliti, a da ona ostane budućim naraštajima. U tom smislu naša konferencija je od velike važnosti”, kazao je u uvodnom obraćanju na diskusiji u septembru Leonid Drachevsky, izvršni direktor “Gorčakov” fonda, koji je podržao događaj.

Kako je rekao Drachevsky, održavanje diskusije je veoma važno s obzirom da je dijalog o događajima iz moderne historije teško voditi, s obzirom da su svi učesnici još uvijek živi i imaju svoju stranu priče.

Na konferencije niti u rad komisije, čiji su rezultati prestavljani u Moskvi, nisu bile pozvane porodice žrtava. Nura Begović, povratnica u Srebrenici i zamjenica predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice” koje svakog 11. u mjesecu šalje poruku da se ne ponovi genocid, kaže kako to radi da se ne bi minimalizirale žrtve i da posjete na sudske presude.

Ona navodi da je boli negiranje sudskih presuda i podrška negatorima genocida. “Išli su do te mjere da nam se ne zna ni trag ni glas, a sad govore je li bio genocid. To su ljudi koji nemaju duše. Sramno je ko podržava takve komisije, sastanke i lobiranja”, zaključuje Nura.

Važnu podršku konferenciji daje “Gorčakov” fond. On je osnovan 2010. godine dekretom predsjednika Ruske Federacije i djeluje sa misijom poticanja razvoja javne diplomacije i podrške stvaranju javne, političke i poslovne klime u inozemstvu, povoljne za Rusiju, navodi se na zvaničnoj stranici ovog fonda, gdje se dodaje da pruža potporu razvoju društvenih, kulturnih, obrazovnih, istraživačkih i upravljačkih programa u području međunarodnih odnosa, bavi se analizom potencijala Rusije u inostranstvu, ali i organizira i koordinira konferencije i radionice, sastanke i predavanja.

Njegovo djelovanje i organizaciju septembarske diskusije stručnjaci sa kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) vide kao pokušaj revizionističke politike Ruske Federacije u BiH, a umreženost ovog fonda sa drugim nevladinih organizacija posmatra se kao posebna vizija “meke moći”.

Revizionistička politika Rusije na Balkanu

Sead Turčalo, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, navodi kako je za isijavanje takozvane meke moći Rusija u proteklih desetak godina formirala niz vladinih institucija koje suštinski trebaju da koordiniraju rad nevladinih organizacija i integriraju ih u međunarodne okvire, uključujući i “Gorčakov” fond.

“Gorčakov” fond formiran je u čast bivšeg ministra vanjskih poslova Aleksandra Mihailoviča Gorčakova, čiju politiku Turčalo smatra revizionističkom i kao redistribuciju međunarodne moći i propitivanje evropskog poretka iako je tada bio svjestan opadajuće moći Rusije.

“Danas ‘Gorčakov’ fond slijedi i promovira te ideje, i budući da je službeni dio Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, to su i zvanični stavovi države”, navodi Turčalo.

“Gorčakov” fond osnovan je kao instrument za provođenje ciljeva Ruskog vijeća za međunarodne poslove (RIAC), koji je učestvovao u organizaciji ovog događaja, a ranije je osnovan predsjedničkim dekretom Dmitrija Medvedeva.

“U predsjedničkom dekretu stajalo je da je osnivač rusko Ministarstvo vanjskih poslova i da će budžet organizacije dolaziti iz državnog budžeta, iz dobrovoljnih priloga i donacija te iz drugih izvora u skladu s ruskim zakonodavstvom”, navodi se u istraživanju “Medvjed u ovčijoj koži – organizacije koje finansira ruska vlada u EU”.

“Taj ‘think tank’ [RIAC] proizvodi istraživanja o pitanjima vanjskih odnosa koja su glavni prioriteti ruske vanjske politike”, navedeno je u istraživanju Wilfried Martens Centra za evropske studije, “think tanku” pri Evropskoj narodnoj stranci (EPP).

Iz RIAC-a te Instituta za razvoj znanstvene saradnje koji je učestvovao na ovoj konferenciji, nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH.

U saopćanju sa konferencije u septembru navodi se kako je rat u Bosni i Hercegovini prouzrokovao ne samo vojnu, već i ozbiljnu poslijeratnu traumu koja postoji već 25 godina i koja će, vjerojatno, imati utjecaja na sljedeću generaciju.

“Događaje tih godina iskrivljivali su mediji i nevladine organizacije, koje su se fokusirale isključivo na gubitke muslimanskog stanovništva, zanemarujući stav srpske strane”, navodi se u saopćenju, te dodaje kako je tokom konferencije zaključeno da se počinioci strašnih zločina iz rata ne trebaju tražiti na strani Srbije.

Na pitanje odgovornosti za rat u BiH, te na “teret koji je gospodin Inzko [Valentin Inzko] ostavio” iz Ruskog doma – Ruskog centra za nauku i kulturu iz Beograda u svom javljanju se osvrnuo Vladislav Jovanović, bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije.

Jovanović je kazao kako izjava bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, u kojoj on navodi kako će priznati nezavisnost BiH, pokazuje da Srbija nije imala ratne ciljeve u BiH te da je sve krivica stranaca.

Osvrćući se na izmjene i dopune Krivičnog zakona koje se odnose na negiranje genocida, Jovanović je kazao kako je njihova namjera da spriječe potencijalnu opasnost da u javnost ispliva izjava da u Srebrenici nije počinjen genocid.

“Odluka gospodina Inzka ima jednu manje vidljivu stvar, a to je da je međunarodna nezavisna komisija, a sada će to ponoviti u Moskvi, sastavljena od najpametnijih ličnosti iz desetak zemalja i došla do zaključka da je u Srebrenici počinjen strašan ratni zločin ali da nije izvršen zločin genocida”, kazao je Jovanović u javljanju iz Beograda.

Bivši visoki predstavnik u BiH je prije odlaska sa ove funkcije nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dva dana prije nametanja ovih izmjena i dopuna predstavljen je Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik ove komisije Gideon Grief na konferenciji u Moskvi tvrdio je da je angažiranje različitih stručnjaka u ovoj komisiji garantiralo njenu nezavisnost.

Rezultati komisije bi bili objavljeni bez obzira na rezultate, kako je osigurano ugovorom potpisanim sa dužnosnicima Republike Srpske, kazao je Grief.

“Zaključci Tribunala o genocidu neće izdržati test vremena, jer je Komisija uvjerena da se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom”, naveo je Grief u obraćanju na konferenciji, dodajući kako bi “lako korištenje ovog izraza kao u slučaju julskih događaja u Srebrenici 1995. godine, izgubilo značenje”.

Analiza BIRN-a BiH nakon objave izvještaja o njegovim ključnim navodima pokazala je kako se oni protive zaključcima donesenim u više presuda Haškog tribunala. Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji ranije je potpisao otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti Republike Srpske “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. godine do 1995. godine predstavio je predsjednik Komisije za izradu ovog izvještaja Rafael Israeli. On je kazao kako iz svih navoda koje je Komisija provjerila nije vidjela namjeru Srba za uništenje nesrba, navodeći kako bi se termin “genocid” trebao koristiti s oprezom.

Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu, koji se osim jednog poglavlja odnosi upravo na stradanje Srba u Sarajevu, sačinjen je od poglavlja koja se odnose na povijesni kontekst u BiH, ulogom radikalnog islama, medija, te fizičkim i psihičkim aspektima patnje.

“Prezentacija Izvještaja o Srebrenici i Sarajevu, budući da se radi o revizionističkim izvještajima može se promatrati kao dio šire revizionističke politike Rusije i njezinih saveznika u regiji i unutar Bosne i Hercegovine”, navodi profesor Turčalo.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar