U Australiji uhapšen muftija Jasmin ef. Bekrić

U Australiji uhapšen muftija Jasmin ef. Bekrić

Vjerski vođa optužen je nakon istrage o navodnim zloupotrebama sredstava datih u dobrotvorne svrhe u vrijednosti od približno 100.000 dolara na zapadu Sidneja, objavila je tamošnja policija.

Iako u objavi ne navode ime, portal Politicki.ba saznaje da se radi o muftiji za australiju Jasminu ef. Bekriću.

Kako se navodi u policijskoj objavi, ranije ove godine, službenici iz Komande policijskog područja Kampzi, zajedno s detektivima pri Odjelu za finansijske prekršaje Državne komande za kriminalne prijestupe, započeli su istragu o izvještajima da je vjerski vođa sudjelovao u lažnim aktivnostima.

Tokom istrage policija je otkrila da je muškarac navodno osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajednica iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.

Nakon opsežnih istraga, danas u petak (1. oktobar 2021.) oko 7 sati ujutro, policija je izvršila nalog za pretres na adresi u ulici Alan, četvrt Jaguna, gdje je uhapsila 55-godišnjeg muškarca.

Tokom pretresa, službenici su oduzeli dokumentaciju relevantnu za istragu, 6.500 dolara gotovine i produženu palicu koja će biti podvrgnuta daljem ispitivanju.

Muškarac je odveden u policijsku stanicu Bankstaun, gdje je optužen za sedam tačaka nepoštenog sticanja finansijske prednosti prevarom, tri tačke za davanje lažne/obmanjujuće izjave vlasitma i posjedovanje zabranjenog oružja.

Navodi se da je muškarac od 2009. godine prisvajao dobrotvorna sredstva u iznosu od približno 100.000 dolara i lažno je prijavljivao informacije Fair Trading-u.

Muškarcu je odobrena uslovna kaucija za pojavljivanje na lokalnom sudu u Bankstaunu u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine.

Efendija Bekrić pušten je iz pritvora

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar