Edhem Fočo: Najbolja selekcija uživo i online na AJB DOC

Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Documentary Film Festivala, govori o njegovom četvrtom izdanju, osvrćući se na prošlo online pandemijsko i prva dva izdanja, prenosi Oslobođenje.

AJB DOC slavi četiri godine postojanja. Koliko se razlikuje četvrto izdanje festivala u odnosu na ono prošlo pandemijsko, te prva dva?

Fočo: Mi se iskreno nadamo da će ovo izdanje biti blizu onima prije pandemije. U odnosu na njih, ovo će biti pojačano i online projekcijama, koje su, kao i prošle godine, dostupne bez registracije ili plaćanja.

 U odnosu na prošlo izdanje, nadamo se da će ove godine svi filmovi imati fizičku projekciju, većina autora će biti prisutna u Sarajevu za razgovore s publikom i druženje s gostima i učesnicima, trening za mlade autore također neće biti virtuelan, nego stvaran.

Pod kojom parolom (temom/idejom) AJB DOC nastavlja svoje četvrto izdanje, te koje su sve programske sekcije zastupljene?

Fočo: Tema ovogodišnjeg izdanja je “Challenge” ili “Izazov”. Koliko god je današnji svijet moderniji i bogatiji, sve je više izazova s kojima se susrećemo i to se dobro reflektuje kroz filmove koje ćemo prikazati. Programske selekcije su, kao i prethodnih godina, takmičarska, zatim AJB Screening ili AJB Prikazuje, gdje prikazujemo ostvarenja autora iz regije i Last Minute Cinema, netakmičarska selekcija, gdje svake godine imamo priliku gledati najbolje filmove koji završavaju svoj festivalski ciklus. Ove godine dodajemo i još jednu selekciju, rekao bih eksperimentalnu, a to je SmartDoc. U toj selekciji će biti prikazani radovi autora koji su snimili filmove današnjim pametnim telefonima i to su radovi čiji su autori pohađali našu prošlogodišnju radionicu “Kako snimiti dokumentarni film pametnim telefonom”. Vjerujem da će publika biti pozitivno iznenađena ovim filmovima, a za neke ljude to može biti i inspiracija da i sami probaju nešto da snime.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar