Bosno moja, divna mila...|Prašuma Janj na listi UNESCO-a obogatila turističku ponudu BiH

Bosno moja, divna mila...|Prašuma Janj na listi UNESCO-a obogatila turističku ponudu BiH

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a u julu je donio odluku kojom je prašuma Јanj kod Šipova proglašena prirodnim dobrom od svjetskog značaja u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a.

Uvrštavanjem prašume Јanj na UNESCO Listu svjetske baštine upisano je prvo prirodno dobro iz Bosne i Hercegovine na tu prestižnu Listu. Prašuma Јanj je strogi prirodni rezervat, površine od 295 hektara, od kojih je izdvojeno 58 hektara u kojima je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost, piše Fena.

Prirodno dobro od svjetskog značaja "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope" prošireno je s lokalitetima iz još šest država potpisnica UNESCO Konvencije o zaštiti prirodne i kulturne baštine i to iz Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Poljske, Švicarske i Bosne i Hercegovine. Među 15 novih zaštićenih područja u okviru te serijske nominacije nalazi se i prašuma Janj kod Šipova.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum u izjavi za Fenu kaže da je upis prašume Janj, kao dodatnog elementa serijskog dobra svjetske baštine "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope"  od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer je to prvi lokalitet prirodne baštine koji je upisan na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

- Svako područje Svjetske baštine predstavlja značajan razvojni potencijal, i ne isključivo sa stanovišta turizma. Ono što je važno imati na umu je da niti u jednom trenutku jedinstvene univerzalne vrijednosti zbog kojih je Janj upisan na ovu prestižnu listu ne smiju biti ugožene, a naročito kroz korištenje lokaliteta u razvojne svrhe - podvukao je Šešum.

On ističe da je upis određenog područja na Listu svjetske baštine UNESCO-a trenutak od kada Bosna i Hercegovina mora početi ispunjavati sve obaveze koje je preuzela nominacijom.

- Ovo se posebno odnosi na striktno pridržavanje svih odredbi Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine, kao i Operativnih smjernica za njenu implementaciju. Važno je da se aktivno implementiraju sve odredbe Plana upravljanja za dobro svjetske baštine i da nadležne institucije učine sve kako bi se zaštitile jedinstvene univerzalne vrijednosti, zbog kojih je dobro upisano na Listu - podvukao je u izjavi za Fenu šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Govoreći o nominaciji pećine Vjetrenica, te mogućnosti kandidovanja prašume Perućica za upis na UNESCO-ovu listu, Šešum naglašava da je priprema nominacije Vjetrenice, odnosno dorada nominacije, u finalnoj fazi.

- Za očekivati je da Bosna i Hercegovina dostavi nominaciju UNESCO Centru za svjetsku baštinu do 1. februara 2022. godine. Što se tiče eventualne nominacije Perućice, oduku njenom o iniciranju trebaju donijeti nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini. Prvi korak je napravljen 2017. godine upisom Perućice na Tentativnu listu i na ovaj način je  otvorena mogućnost za proces nominacije - pojasnio je on.

Zaslužni za to što se prašuma Janj našla na Listi svjetske baštine UNESCO-a, između ostalih, zasigurno su i zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Gorica" Šipovo, odnosno "Šumama Republike Srpske" te profesor Jugoslav Brujić sa Šumarskog fakulteta u Banja Luci koji je prihvatio izradu Nominacionog  dokumenta, a ostali članovi ekspertskog tima su pružali stručnu pomoć u toku izrade.

Inženjerka šumarstva Rosa Rakita, šefica radne jedinice za brigu o prašumi Janj u sklopu Šumskog gazdinstva "Gorica" Šipovo, ističe u izjavi za Fenu da je odlukom Vlade Republike Srpske o zaštiti Strogog prirodnog rezervata "Prašuma Janj" to prirodno dobro na teritoriji opštine Šipovo zaštićeno najvišom kategorijom Ia, prema klasifikaciji Međunarodne unije (IUCN).

- Znači, cijela površina rezervata je zaštićena Ia kategorijom. Prema IUCN kategorizaciji – Ia kategorija predstavlja strogi prirodni rezervat, obuhvata strogo zaštićeno područje izdvojeno zbog zaštite biološke raznovrsnosti, gdje je posjećivanje i korištenje prostora strogo kontrolisano i ograničeno. To podrazumijeva da je strogo zabranjeno branje i uništavanje biljaka, ubijanje, hvatanje i uznemiravanje životinja i bilo kakav oblik privrednog korištenja - pojašnjava Rakita.

Kad je riječ o obavezama koje nastaju upisom na Listu svjetske baštine UNESCO-a, Rosa Rakita podvlači da kao i u prethodnom periodu, obaveze JP "Šume RS", ŠG "Gorica" prema očuvanju prašume odnose se na zaštitu, te da konstantno treba raditi na unapređenju fizičke zaštite, kroz projekte obezbijediti dodatna sredstva za realizaciju svih planiranih aktivnosti.

- "Prašuma Janj" je sada dio međunarodne mreže zaštićenih prirodnih lokaliteta kojih u svijetu ima 94 u 18 zemalja. UNESCO će obezbijediti dugoročnu zaštitu, a biće olakšan pristup međunarodnim sredstvima - istakla je inženjerka šumarstva Rosa Rakita.

Ona podvlači da je stavljanje na listu "Prašume Janj" potvrda da je ŠG "Gorica" predano radilo na očuvanju prašume 67 godina.

- Treba zahvaliti generacijama prije nas, a nas obavezati da je očuvamo za naredna pokoljenja. Opština Šipovo ima bogatu turističku ponudu. Ulazak "Prašume Janj" na Listu svjetske prirodne baštine je obogatilo turističku ponudu Republike Srpske i uopšte Bosne i Hercegovine - podvukla je Rosa Rakita u razgovoru za Fenu.

Posjete "Prašumi Janj" kao zaštićenom području mogu se realizovati uz obavezno prisustvo stručnog lica – vodiča. Sve informacije o prašumi i o načinu posjete mogu se naći na sajtu prasumajanj.com.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar