Zašto srpski nacionalisti proglašavaju sopstveni narod genocidnim?

Zašto srpski nacionalisti proglašavaju sopstveni narod genocidnim?

Ko šta radi, zvaničnici Srbije pokušavaju da krivicu za genocid u Srebrenici prebace na čitav srpski narod. Kad god ova tema dođe na dnevni red, naši politički funkcioneri ne propuste priliku da brane ceo narod od onoga za šta ga niko ne optužuje, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Hoće da proglase Srbe za genocidan narod, hoće da nam udare žig kolektivne krivice“, zapomažu naše glavešine u svakoj prilici. Kad je pre dve godine dobijao orden Aleksandra Nevskog, Aleksandar Vučić se zahvaljivao Vladimiru Putinu rekavši da „srpski narod nikad neće zaboraviti da je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju kojom je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod”.

Nesrećna sintagma „genocidni narod“, plod domaće raspameti, ustalila se u vokabularu dežurnih nacionalnih dušebrižnika, s usta im ne silazi.

Ivica Dačić je pre par godina zapomagao: „Ne bi bilo istorijski pravedno da Srbi jedini budu genocidan narod”; visoki funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović optuživao je Inicijativu mladih za ljudska prava kako im je “јеdini cilј dа sе Srbi prоglаsе gеnоcidnim nаrоdоm”, jer su tražili od narodnih poslanika da usvoje deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici i negiranju zločina, po ugledu na deklaraciju Evropskog parlamenta.

Prebacivanje krivice na kolektiv

Svaka presuda Haškog tribunala takođe služi kao odlična prilika za samozvane patriote da prebace krivicu na čitav kolektiv. Tako su Dveri kukale kako je presuda Ratku Mladiću “još jedan dokaz da je Haški tribunal napravljen da bi Srbe označio kao genocidan narod”, a advokat Toma Fila najavljivao da će Vučiću na sednici Saveta UN reći kako su “definitivno utvrdili da ste vi genocidni narod“.

Tabloidi su shvatili lekciju, pa su objavljivali tekstove sa ovakvim naslovima: “Presuda Ratku Mladiću ne satanizuje sve Srbe, ali će svet pokušati da nas etiketira kao genocidan narod”.

Sumanuta sintagma “genocidni narod” nigde ne postoji, niti je iko na svetu koristi – osim onih koji su sami sebe proglasili za branitelje Srba i za ovlašćene tumače onoga što svi Srbi misle. Taj termin potiče iz vremena “buđenja naroda”, koristio ga je akademik Vasilije Krestić, jedan od autora Memoranduma SANU, koji je govorio o Hrvatima kao o “genocidnom narodu”.

Naravno da je čitava stvar besmislena, apsurdno je pripisivati višemilionskim kolektivima sačinjenim od raznolikih ljudskih bića masovnu sklonost ka masovnom ubistvu. Nacionalisti vole da operišu takvim rečnikom, za njih ne postoje pojedinci, niti bar raznolike ideološke i političke struje u okviru nacije, oni posmatraju čitav narod kao celinu, a potom mu pripisuju određene osobine.

Sve to sa realnošću nema ni najmanje veze, ali istrajnom višedecenijskom propagandom sa svih mogućih intelektualnih, političkih i medijskih punktova – ovakve besmislice se održavaju u životu.

Rezolucija koja peče

Reakcije zvanične Srbije na crnogorsku Rezoluciju o genocidu u Srebrenici odvijale su se po istoj matrici. Aleksandar Vučić je tvrdio da je Rezolucija usmerena protiv celokupnog srpskog naroda, da ona stavlja “kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda”, a njegov posilni Aleksandar Vulin veli da Rezolucija o Srebrenici “srpski narod osuđuje za genocid”, te da su se oni koji su za nju glasali “ispisali iz Srba”, šta god to značilo.

Lojalni tabloidi su zagrajali kao jedan: “Srbi, vi ste od danas za nas genocidan narod, pa izvolite dođite do nas da nam ostavite pare!”; “Gori su i od ustaša! Đukanović, Krivokapić i Bečić optužili Srbe i Srbiju za genocid“. Sa svih mesta političke i medijske moći osuta je baražna paljba na Crnu Goru, sve pod mantrom da se radi o antisrpskom činu, udaru na Srbiju, optuživanju celog naroda za genocid i tome slično.

Mora da je ta crnogorska Rezolucija neki mnogo gadan dokument, ko zna šta tamo piše – to bi pomislio naivni konzument srpskih medija. A u ozloglašenoj Rezoluciji pod tačkom tri lepo stoji: “Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”.

Aha, ako u Rezoluciji piše da “nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”, to zapravo znači da je srpski narod genocidan i zločinački. Ako se u Rezoluciji osuđuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom narodu za genocid, to zapravo znači da Rezolucija srpskom narodu pripisuje odgovornost i krivicu za genocid.

Srpski zvaničnici i naprednjački mediji odavno su prevazišli fazu bezočnih laži, ovo je već, narodski rečeno, ludilo mozga.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar