Divljanje Ultrasa u Mostaru: Godine terora bez kazne

Divljanje Ultrasa u Mostaru: Godine terora bez kazne

Piše: Sedin Ćenan

U Mostaru krajem aprila nije bilo nikakvih navijačkih sukoba. Radilo se o direktnom napadu huliganske grupe Ultras, navijača Zrinjskog, na građane Mostara i njihovu imovinu.

I to je samo bio logičan slijed višegodišnjeg teroriziranja Mostara od strane Ultrasa.

Radi se o grupi koja je prije nekoliko godina na stadionu pod Bijelim brijegom izviždala himnu BiH tokom utakmice mlade fudbalske reprezentacije BiH. Tada su uz nacistički pozdrav priložili i zastavu na kojoj su amblemi nekadašnje ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) te amblem ukrajinskog neofašističkog militantnog pokreta “Azov“. Fotografije su objavljene, reakcija nadležnih nije bilo, prenose Vijesti.ba.

Nedugo zatim Ultrasi su sa Starog mosta u Neretvu bacili kamen na kojem je pisalo „Don’t forget ’93“, te uz to demolirali bašte kafića i restorana u staroj gradskoj jezgri. Dva dana uoči ovog čina na Planinci iznad Mostara iscrtali su grb Herceg-Bosne.

Samo par mjeseci poslije, nakon niza napada, Ultrasi su počeli sa reketiranjem mostarskih ugostitelja u zapadnom dijelu grada. Sve je kulminiralo kada je napadnut vlasnik ugostiteljskog objekta “Golden” Igor Marić koji je u samoodbrani upotrijebio i vatreno oružje te ranio dvojicu napadača. Recept je bio jednostavan, Ultrasi su reketirali mostarske ugostitelje na način da su oni koji ne plate reket rizikovali da im se u ugostiteljskim objektima prave neredi.

Krajem jula 2018. godine policija je uhapsila deset osoba nakon što su upali u naselje Zalik i počeli razbijati imovinu. Policija je došla na mjesto događaja tek nakon što su mještani uspjeli odbraniti svoju privatnu imovinu. Radilo se o, pogađate, pripadnicima grupe Ultras.

No, reakcija nadležnih u svim slučajevima bila je blaga.

U međuvremenu, Ultrasi su na stadionima i drugim prilikama veličali UZP i ratne zločince poput Slobodana Praljka, u više navrata demolirali Partizansko groblje i napadali sve one koje im se nađu na putu.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar