Koliko vrijedi 100 muslimana?

Koliko vrijedi 100 muslimana?

Piše: Mehmed Meša Pargan 

Često na socijalnim mrežama gledam kako su naši ljudi ljuti na onu Vučićevu "sto Muslimana za jednog Srbina".

Ovih dana sreo sam prijatelja, koga su pozvali na saslušanje, zbog jedne ispaljene granate sa položaja Armije Republike Bosne i Hercegovine na jedno selo, prema Drini. Granata je oštetila dio krova i zid. Niko nije ranjen niti je ubijen. 

Pravosudni organi entiteta sa privremenom srpskom većinom (RS), pokrenuli su istragu kako bi optužili i kaznili one koji su oštetili civilnu imovinu. 

Sticajem okolnosti, u tom istom selu, srpski zločinci (JNA, Srpska TO, srpske paravojne formacije, Vojska R. srpske - iz toga izvlačimo jezičkim slijedom da su to srpski zločinci a ne marsovci), spalili su sve kuće Bošnjaka, uništili kompletnu njihovu imovinu, protjerali ih, a one koje su uspjeli zarobiti pobili su i bacili u masovne grobnice. Te masovne grobnice još uvijek nisu pronađene. 

Za te zločine do ovoga trenutrka:

-niko nije uhapšen, suđen niti optužen

-nije pokrenut sudski spor

-niko ne planira da ga pokrene

Zašto se to dešava?

Ko treba i može pokrenuti tužbe, krivične prijave i goniti zločince? 

Da li se to može očekivati od žrtava, koje za 30 godina nisu upjele još da se vrate i osiguraju krov nad glavom, jastuk pod glavom i hljeb za ovaj dan? 

Čiji je to zadatak?

Koliko je naših pravnih fakulteta odškolovalo studenata, spremajući ih za pokretanje takvih tužbi? (na našim biroima za zapošljavanje stotine su nezaposlenih pravnika, koji će prije napuniti 60 godina, nego dobiti zaposlenje - a da ih je naš profesor na pravnom fakultetu pripremio, sada bi mogli da kroz vlastite projekte ili NVO i sami rade na istraživanju ratnih zločina. Da, kada smo već kod NVO, šta se desilo s njima - jesu li za radi 'mira' prihvatili da je normalno da nas pokolju, bace u masovne grobnice, a da onda, radi nečega, što oni zovu mir, mi šutimo).

Žrtve su očekivale reakciju pravnika, vlasti, inteletualaca, poduzetnika... da djeluju iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Travnika... Tamo gdje je ostalo biološke mase. Očekivali su i iz Banja Luke, ali tamo se intelektualna masa sjednila sa ideološkim koprenama bačenim na tu masu, u koju su intelektualci preko noći pretvoreni, podržavajući aktivno ili pasivno ideologiju genocida i zločina.

Ako je Vučić i ini ideološki sljedbenici, pokrenuo sudski spor za svaku kuću, a kamoli za svakoga čovjeka, a mi još uvijek nismo ni za grupe sa stotinama ubijenih, onda mi potvrđujemo da je taj isti Vučić bio u pravu. S tim, što on, odnosno sistem koji on predstavlja, cijeni više jednog Srbina nego što mi, pojedinci i sistem, cijenimo i hiljadu Muslimana.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar