Dramatična situacija u Sarajevu: Čak 640 novozaraženih, 16 osoba preminulo

Dramatična situacija u Sarajevu: Čak 640 novozaraženih, 16 osoba preminulo

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je čak 640 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 379 pacijenata. Od ovog broja novozaraženih, njih 388 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, preminulo je 16 osoba koji su bili zaraženi koronavirusom, prenosi N1.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.617 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 512 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 852 pacijenta.

Trenutno je u KS hospitalizirano 432 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 311 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 121 osoba.

Sedam pacijenata koristi pomoć respiratora.

U Kantonu Sarajevo je 3.555 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Ovom prilikom, poručuju kako Zavod jedini daje tačne i kompletne podatke o broju novozaraženih od koronavirusa, onih koji su na bolničkom liječenju, kao i smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo.

Kako su naveli, rezultati testiranja koje daje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nisu potpuni, jer su angažovane i privatne laboratorije pa i zbog toga dolazi do razlike u brojevima i zabuna u javnosti.

Podsjećamo, Kanton ima svoju e-kartoteku pacijenata, informatički sistem u koji su povezane sve javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, i u kojoj se, u svakom momentu, pored ostalih podataka, mogu očitati trenutna stanja broja osoba u samoizolaciji, rezultatima testiranja, uključujući testiranja iz privatnih laboratorija bilo da su testovi obavljeni po uputi ljekara ili na inicijativu građana.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar