Baronesa Helić: Štetno je da Zapad ne šalje vakcine Balkanu

Baronesa Helić: Štetno je da Zapad ne šalje vakcine Balkanu

Naša vlada voli izjavljivati da smo napustili Evropsku uniju, a ne Evropu. Podržati zemlje poput Bosne i Hercegovine vakcinama bio bi savršen način da se pokaže istinitost te izjave. Pokazalo bi da ostajemo predani - i važni - stabilnosti i sigurnosti na cijelom kontinentu.

"Odrasla sam uz priče svojih roditelja o tome kako ih je Amerika spasila od gladi tokom Staljinove blokade Jugoslavije 1948. Sovjetski Savez je Jugoslaviju stavio u izolaciju, počelo je ekonomsko gušenje zemlje. No, uskočio je predsjednik SAD, Harry Truman, prenosi politicki.ba.

Američka pomoć

 Američki zračni transporti žita pružili su presudan spas.Taj dalekovidi čin velikodušnosti definirao je pogled cijele generacije na Ameriku i još uvijek se pamti. Amerika je za moje roditelje i za djecu poput mene bila snaga dobra, svjetionik slobode, prijateljstva i velikodušnosti. 

 Danas se, zajedno sa mnogim drugim zemljama, zemlje bivše Jugoslavije suočavaju s novom krizom. Većina zemalja u regiji bori se za dobijanje vakcina protiv koronavirusa, primajući vrlo male pošiljke - ako ih ima. Izuzetak je Srbija koja je rano prihvatila rusku i kinesku vakcinu i koja je već cijepila 15 posto svoje populacije.Ostale balkanske zemlje vidjele su uspjeh Srbije, a okreću se i Rusiji i Kini, a ove dvije zemlje vide priliku da ostvare svoje ciljeve da prošire svoj utjecaj u regiji na štetu NATO-a, EU i Velike Britanije”, napisala je baronesa Arminka Helić u autorskom tekstu koji je objavio britanski dnevni list The Times. 

Kina i Rusija u potpunosti koriste “diplomatiju vakcina”, isporučujući više od 800 miliona doza širom svijeta kako bi ojačale svoj imidž i položaj. “Suprotno tome, kada su se lideri G7 sastali prošle sedmice, nisu se složili oko toga trebaju li i kada dijeliti vakcine s drugima.

Samo bi Velika Britanija trebala imati stotine miliona viška vakcina, ali sa Zapada nema mnogo znakova strateškog pristupa. Poruka koju ovo šalje je jasna i neizmjerno štetna: ako želite pomoć, obratite se autokratijama, a ne demokratijama; Rusiji i Kini, a ne Zapadu. Izuzev Srbije i Hrvatske, većina zemalja zapadnog Balkana oslanja se gotovo isključivo na nabavku vakcina putem COVAX-a. Ni jedna od njih još nije primila niti jednu vakcinu iz programa, što je mnogo kritizirano. Prva cjepiva iz programa poslana su tek u srijedu u Ganu u Africi.Ne mora biti tako. Imamo resurse i kapacitet da podijelimo višak vakcina. I mi bismo trebali imati viziju da to učinimo. Čvrsto vjerujem da, iako bismo većinu svog viška trebali posvetiti COVAX-u, trebali bismo koristiti i ono što bi moglo biti dostupno da se pokrenemo protiv ruskog i kineskog utjecaja. 

Cijela Evropa pati

Sedamdeset godina nakon što je Truman uvidio važnost podrške Jugoslaviji protiv SSSR-a, trebali bismo slijediti njegov primjer i poslati vakcine na zapadni Balkan. Ostaviti pandemiju nekontroliranom tamo je loše za Veliku Britaniju. Tako i omogućavanje Rusiji i Kini da ojačaju svoje uporište i svoje destabilizirajuće politike u regionu. Malo je nade u potpuno otvaranje dok virus bjesni u dvorištu Evrope. A kada na Balkanu postoji nestabilnost, cijela Evropa pati.

Učinkovito, demokratsko upravljanje i zdrave ekonomije u regiji su u našem najboljem interesu. Brža vakcinacija na Balkanu zaštitit će nas od mutacija virusa i širenja nesigurnosti širom Evrope. Slanje viška vakcina na Balkan demonstriralo bi vladama i stanovnicima regiona da se od Zapada još može mnogo dobiti. To bi poboljšalo našu reputaciju. I to bi bio snažan podsjetnik da budućnost nije automatski sa Kinom i Rusijom, da demokracije čine najjače partnere. Naša vlada voli izjavljivati da smo napustili Evropsku uniju, a ne Evropu. Podržati zemlje poput Bosne i Hercegovine vakcinama bio bi savršen način da se pokaže istinitost te izjave.

Pokazalo bi da ostajemo predani - i važni - stabilnosti i sigurnosti na cijelom kontinentu. Sa samo 3,3 miliona stanovnika, Bosna i Hercegovina je mala zemlja. Albanija, Kosovo, Crna Gora i sjeverna Makedonija još su manje. Uz naš ogromni višak, bilo bi lako osigurati vakcine koje su im potrebne. Da smo to uradili, naš doprinos spašavanju života ne bi bio zaboravljen - a pozitivan pogled na Britaniju mogao bi se zacementirati za novu generaciju”, napisala je Helić.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar