‘Nevjerovatno putovanje’. Priča o Mirzi Delibašiću i uspjehu košarkaške reprezentacije BiH

‘Nevjerovatno putovanje’. Priča o Mirzi Delibašiću i uspjehu košarkaške reprezentacije BiH

April 1993. Sarajevo je bilo pod dramatičnom opsadom još od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije.

Među njima je i Košarkaški savez BiH. Jedan od ciljeva bio im je putem sporta smjestiti Bosnu i Hercegovinu na kartu svijeta.

Misiju je vodio Mirza Delibašić, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak.

Oliver Valente je sineast koji živi i radi u Berlinu. Porijeklo mu je škotsko i italijansko, ali je rođen i odrastao u istočnoj Africi. S više od trinaest godina rada u filmskoj i televizijskoj industriji, Oliver je stekao bogato iskustvo angažmanom na različitim projektima – od visokobudžetnih holivudskih ostvarenja do malih, nezavisnih dokumentarnih filmova.

Također je snimao i režirao komercijalne sadržaje za brendove kao što su Sony, VW, Nike i Levis. Kao pomoćnik režisera učestvovao je u stvaranju nekoliko igranih filmova, među kojima su “Elizabeta: Zlatno doba” i “Lady Godiva”.

Radio je kao snimatelj i producent reality programa u Africi i Evropi, među kojima je i “The Amazing Race”. Snimio je i režirao niz videozapisa za američku novinsku agenciju Vocativ te bio značajno angažovan u sportskim emisijama – četiri puta je učestvovao u izvještavanjima uživo s olimpijskih igara, dva puta s panameričkih i nekoliko puta bio urednik i producent manjih sportskih događaja na svjetskom prvenstvu.

Álvaro González-Aller španski je scenarista i novinar nastanjen u Tokiju. Ima više od sedamnaest godina profesionalnog iskustva u audiovizuelnom sektoru. Od 2014. do 2019. živio je u Sarajevu, gradu koji će mu uvijek biti u srcu.

Pisao je scenarije svih formata za najznačajnije javne i privatne španske TV-kuće, dokumentarne filmove, kulturne magazine, zabavne i reality emisije, televizijske filmove ili drame, koje su dobile međunarodna priznanja i nagrade.

Režirao je i dokumentarnu seriju koja se fokusira na svijet nogometa i dva puta bio dio tima zaduženog za televizijsko izvještavanje s olimpijskih i panameričkih igara.

Dokumentarni film Nevjerovatno putovanje Álvara González-Allera i Olivera Valente imao je svjetsku premijeru na AJB DOC 2019. u selekciji AJB prikazuje, gdje osvaja nagradu publike. Nastao je u koprodukciji s AJB i bit će premijerno prikazan 13. februara 2021. u 19:05, repriza u 23:05 prvi dio, 20. februara 2021. u 19:05, repriza u 23:05, drugi dio, Full Screen na AJB te na digitalnim platformama AJB.

Film možete pogledati i na našem portalu:
Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar