Vakcina evropskih i geopolitičkh podjela

Vakcina evropskih i geopolitičkh podjela

Piše: Zekerijah Smajić

Kojugod vakcinu protiv COVID-19 globalni igrači proglase spasonosnom i efikasnijom od ostalih 150-ak verzija koje su u završnici biotehnoloških istraživanja, bit će to još jedan očekivani dokaz sektaštva među velikim igračima i legitimizacija nejednakosti između zapadnih, istočnih i afroazijskih naroda, koje je globalna pandemija, umjesto ujedinjavanja, ponovo vratila u torove plemenskih zajednica. U tome, nažalost, vrlo predano sudjeluje i Evropska unija, sve do podjela na "naše" i "vaše" i na Balkanu.

Iako je princip jednakosti u Evropskoj uniji od njenog osnutka propagiran kao oličenje moralnosti, toliko priželjkivana vakcina protiv korona virusa, možda bolje i od svega do sada, potvrđuje da je evropska, kao i globalna, jednakost oduvijek bila samo iluzija. Naravno, moralni sunovrat nije počeo s najnovijom pandemijom - zametnut je u samim temeljima naše civilizacije, koja je oduvijek bila naklonjenija destrukciji nego humanizmu. Valjda zbog toga danas sve veći broj analitičara i gatara sugeriraju da je aktuelna pandemija uvertira, prva stavka u "završnom računu" kojeg će čovjek, kao jedino razumno biće, sada plaćati zbog svoje urođene raskalašenosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kada se očekivalo da će stara, iskusna i darežljiva Evropa napokon shvatiti da joj je globalna pandemija podarila historijsku priliku da se izdigne iznad angloameričkog ratnohuškačkog militarizma i za okretanje sopstvenom putu (ne potcjenjujući pritom "Velikog brata"), Evropa je ponovo poklekla. Kada se očekivalo da čovječanstvu ponudi kompas i da mu pomogne da ne zaluta još dublje u bespuću zalazećeg svjetskog poretka, Evropa se zaglibila u lažnoj homogenosti. Kada je trebalo da nekadašnji iskusni vladar svijetom izađe pred čovječanstvo i kaže "dosta" egoizmu, podjelama i lažnoj solidarnosti, "Stara dama" je moralno ponovo skliznula u nepravdu, odvajajaući "prave" od "krivih" vakcina prije nego što je struka kazala svoje; određujući zemlje i narode za koje je vakcina osigurana, za koje nije. Dok je za Slovence i Hrvate na Balkanu već naručena, za ostale narode i građane nije. Prvi su građani Evropske unije, dok su ostali "periferija Evrope".

Novi međaš za kreaciju svijeta budućnosti

Kada se, dakle, očekivalo da napokon razumije vapaje prestrašene globalne većine širom svijeta, zahrđale poluge briselske vlasti su iznova demonstrirale nesposobnost za ulogu političkog i moralnog autoriteta za kojim bi čovječanstvo moglo krenuti s povjerenjem i nadom. Uprkos tome, osobno ne znam ko bi to drugi u ovom globalnom bespuću mogao obaviti toliko važnu, sudbinsku ulogu: da istovremeno bude kredibilan barjaktar univerzalnih vrijednosti; da pitanjima jednakosti i solidarnosti pristupa na temeljima moralnosti i pravde te da je sposoban preuzeti ulogu globalnog lidera na dužu stazu.

Ishitrenim keširanjem miliona eura za naučno neverificirane vakcine, koje su, jednu za drugom, u nekoliko dana, izreklamirali prvo američko-njemački Pfizer-BioNTech, ubrzo zatim britanski Novavax, a ovih dana i američka Moderna, te istodobno i ne osvrćući se na još ljetos ozvaničenu rusku vakcinu "Sputnjik V" i na tiha kineska, turska, francuska, korejska i druga istraživanja na tom polju, Evropska unija je potvrdila da je frustriranost angloameričkim supremacionizmom njena hronična bolest s trajnim posljedicama te da, kao takva, unatoč i mojoj čežljivoj nadi, ovakva kakva je nema kredibilitet za globalnog lidra od povjerenja.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar