Binarizacija vanjske politike: Ko je izgubio Nesvrstane?

Binarizacija vanjske politike: Ko je izgubio Nesvrstane?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. Prof. dr. Anis H. Bajrektarević, šef katedre i profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija pripremio je sveobuhvatnu analizu pod nazivom „Binarizacija vanjske politike: Tko je izgubio Nesvrstane?“. U svojoj sveobuhvatnoj analizi analizira ulogu multilateralizma i postavlja pitanje, da li je vrijeme za istinski multilateralizam (aktivnu i mirnu koegzistenciju kao postulat Pokreta Nesvrstanih).

Prof. dr. Anis H. Bajrektarević

Kako sadašnji svjetski poredak slabi, tako su sve vjerojatnija mega sučeljavanja: u svojoj post-sovjetskoj potrazi za preporodom, Rusija postaje sve nasrtljivija naspram Euro-Mediterana i šire. U isto vrijeme, kinesko-američki odnosi se zaoštravaju; eskaliraju trvenja oko trgovine, napredne tehnologije, ljudskih prava i globalnog strateškog utjecaja.

Trenutno obje strane - kako to predsjednik američkog Vijeća za vanjske odnose Richard Haass navodi - 'razvijaju scenarije za mogući rat'. Retorika dviju zemalja postala je toliko neprijateljska, da su njezina brzina i ozbiljnost bez presedana za razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, i jedino mogu pripadati zaboravljenom rječniku iz 1910-ih i 1930-ih. (Npr. Prozivajući NR Kinu kao „zemlju kung-fu gripa“ ili druga strana pak SAD kao „pištolj naciju“; nazivajući C-19 „kineskim virusom“ ili suprotno – „patogenom koji je donijela američka vojska“; nadalje, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova koji američko vodstvo imenuje kao 'Elemente zabludjele metastazom Capitol Hill-a', dok američki državni tajnik naziva Kinesku komunističku partiju 'otpadničkim elementom', a zatim zauzvrat tajnik Mike Pompeo biva proglašen 'javnim neprijateljem čovječanstva' - samo da nabrojimo nekoliko s dugog popisa teške verbalne razmjene vatre između ove dvije zemlje).

Strateško rasparivanje (strategic decoupling) najvećeg proizvođača američkih roba - Kine i njezinog najvećeg potrošača - SAD-a, doima se neizbježnim.

Čini se i posve nepovratnim, bez obzira hoće li se promjena vođa u Pekingu ili Washingtonu dogoditi ili ne nakon 2020. Ovo će naravno pokrenuti globalno pre-svrstavanje, te uzročiti nove nestabilnosti na svim crtama dodira na kopnu i morima, na nebu, u cyber prostoru i u (bližem) svemiru.
Kompletnu analizu pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar