Damir ef. Peštalić: Genocidna ideologija nije prestala, njeguje se i prenosi na mlađe generacije

Damir ef. Peštalić: Genocidna ideologija nije prestala, njeguje se i prenosi na mlađe generacije

Gost Radija BiR bio je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, koji je prokomentarisao dešavanja u Srebrenici gdje su po ko zna koji put odjekivale pjesme koje veličaju zločin i ratne zločince.

Damir ef. Peštalić kazao je da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u Srebrenici, a kako stvari stoje, vjerovatno ni posljednji.

- Godinama je to tako, a posebno se to radi posljednjih nekoliko godina. Svaka slava koja se organizira unutar pravoslavne crkve, u dvorištu iste te crkve u Srebrenici, nikada ne prođe bez vrijeđanja i slanja poruka koje pozivaju na zlo i zločin, slanja poruka da ta genocidna ideologija nije presatala unutar institucija RS-a - rekao je glavni imam MIZ Srebrenica.

Dodao je da je to posebno izraženo zadnjih nekoliko godina od kada oni imaju vlast i gdje zajedničkim projektom rade na zastrašivanju i slanju poruke da ideologija koja je počinila genocid nije mrtva, nije nestala, nego da se ona gaji, njeguje i prenosi na mlađe generacije.

- Upravo je to ono što treba i mora zabrinuti cijelu javnost u BiH, a naravno i u svijetu - poručio je Peštalić.

Posebno je naglasio da imaju takav osjećaj da ih niko od nadležnih ne čuje, jer da je drugačije, bilo bi konkretnijih stvari.

- Želimo da razumijemo da su zakoni unutar BiH komplicirani i da se neke zakonske odredbe teže donose unutar BiH, ali ne možemo da vjerujemo da se u Srebrenici u mjestu gdje je počinjen genocid, stvari nisu uredile i ne znam šta se još treba desiti u Srebrenici kako bi i međunarodna zajednica i institucije naše države stale, donijele neke zakone i podvukle liniju konačano, da ovaj grad bude oslobođen, grad koji će biti slobodan i koji će gajiti tradiciju kulture sjećanja, naravno sve u cilju da se više nikada i nikome ne ponovi genocid - poručio je Damir ef. Peštalić.

Na kraju je dodao da, ako ovako kao i do sada budu reagovale nadležne institucije i međunarodna zajednica, narod u Srebrenici će biti zabrinut svakog dana i svake noći, poručivši da ne možemo ni zamisliti kako je bilo sinoć majkama koje su izgubile svoju djecu slušati pjesme koje veličaju zločin i ratne zločince koji su ubili njihovu djecu i počinili genocid upravo na tom mjestu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar