Šta donosi katarsko-američki strateški dijalog?

Šta donosi katarsko-američki strateški dijalog?

Nj.E. Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Države Katar Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani rekao je da je održavanje trećeg zasjedanja katarsko-američkog strateškog dijaloga demonstracija procvata odnosa dvije zemlje, omogućeno uzajamnom predanošću između NJ.V. Emira Šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija i Nj.E. predsjednika SAD Donalda Trumpa koji naglašava bitna područja suradnje, kao i blisko prijateljstvo dviju zemalja. Vrlo važan razvoj u Afganistanu je najnoviji primjer bliske interakcije naše dvije zemlje na političkom nivou, rekao je Nj.E. potpredsjednik katarske vlade.

U svom govoru na uvodnom zasjedanju trećeg katarsko-američkog strateškog dijaloga danas u Washingtonu, Njegova ekselencija je rekao: "Mi u ovom trećem zasjedanju strateškog dijaloga ne samo da jačamo postojeću ekonomsku, vojnu i sigurnosnu saradnju između nas, čak ga proširujemo uključujući i druga jednako važna područja kao što su obrazovanje, kultura i razvoj. " Dodao je i da današnji sastanak predstavlja još jednu važnu prekretnicu u istorijski dubokim odnosima između Države Katar i Sjedinjenih Američkih Država.

On je također naglasio da potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za katarsko-američku godinu kulture 2021. godine (Qatar US 2021 Year of Culture) i Memorandum o razumijevanju sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj i podrška Katara Fulbrightovim stipendijama odražavaju opseg i dubinu zajedničkih veza i naglašavaju kontinuirani konstruktivni angažman Katara uprkos jedinstvenim regionalnim izazovima s kojima se naša zemlja uspješno nosi u protekle tri godine.

"Pored naše podrške mnogim američkim državama i gradovima u njihovim naporima da se izbore s pandemijom Coronavirus-a (COVID-19), široki spektar suradnje demonstriran ovdje u strateškom dijalogu jasno pokazuje snažnu sklonost Katara prema američkom narodu. Katar vidi Sjedinjene Države ne samo kao partnera, već i kao saveznika i prijatelja. "

Nj.E. je potvrdio da "naše komercijalno partnerstvo ostaje čvrsto i zaista je jače nego ikad prije". S tim u vezi, naglasio je da je Katar u američku ekonomiju uložio više od 200 milijardi dolara, a Sjedinjene Države bile su integralni investitor u razvoj Katara.

Zatim je objasnio da se zajedno ova investicija pretvara u desetine hiljada radnih mjesta i prilika za život naših ljudi. Radujemo se širenju ovih odnosa kroz predstojeće događaje za promociju trgovine i investicija. Istakao je da će ovi događaji uključivati i predstavu 2021. godine koja će uključiti više delegacija u nekoliko američkih gradova kako bi istražila partnerstva u tehnologiji, investicijama, energetici i drugim oblastima.

Pa je dodao "Radujemo se i našim predstojećim raspravama o pitanjima od zajedničkog interesa i potvrđujemo našu posvećenost produbljivanju partnerstva u područjima koja također uključuju zajedničke političke i regionalne interese. Također ćemo razgovarati o nizu pitanja odbrane i sigurnosti, uključujući zajedničke interese, mogućnosti za regionalnu saradnju, mehanizme za poraz od zloćudnih prijetnji nanizanih protiv nas. "

I potvrdio je slaganje Katara i SAD da su takve prijetnje među najvećim izazovima s kojima se danas suočava zajednička vizija obje strane za promicanje mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu Bliskog Istoka uopšte.

Nj.E. je rekao da su Katar i SAD na čelu partnera u međunarodnim antiterorističkim koalicijama i da će nastaviti jačati koordinaciju i saradnju na način koji odražava sve zajedničke vrijednosti proistekle iz međunarodnog prava i sigurnosnih standarda.

Dodao je da veliki napori i napredak koji čine u poštivanju međusobnih garancija i radu na neutralizaciji prijetnje terorizma uveliko doprinose sigurnijem svijetu. S tim u vezi, Njegova Ekselencija je jasno stavio do znanja da ništa ne pokazuje ovo pitanje više od izuzetnog napretka koji je postignut zarad mira u Afganistanu i da nedavni početak pregovora o pomirenju, kojem je Katar zadovoljan domaćin, predstavlja istinski historijsko dostignuće.

Uputio je svoj govor državnom tajniku SAD-u Mikeu Pompeu rekavši da Katar pohvaljuje njegovo vodstvo u ovom izazovu.

Zatim je rekao da napredak postignut u Afganistanu odražava i trenutne napore SAD-a na postizanju mira na Bliskom Istoku u cjelini. Izrazio je pohvalu Katara čvrstoj posvećenosti SAD-a miru u regiji i izrazio sreću Katara zbog nastavka bliske suradnje dviju zemalja kako bi se postigao ovaj važan cilj.

Smatra kako je vrlo važni afganistanski razvoj najnoviji primjer bliske interakcije između obje zemlje na političkom nivou. Dodao je da se suočavaju sa problemima koji nisu važni samo za obje zemlje, već i za širu stabilnost Bliskog Istoka i susjednih regija.

Uprkos regionalnim izazovima, uključujući stalnu blokadu Katara, saradnja dviju zemalja kontinuirano jača, još od prvog katarsko-američkog strateškog dijaloga u januaru 2018. godine, dodao je.

Zahvalio se SAD-u na podršci kuvajtskom posredovanju u ukidanju blokade na osnovu poštivanja suvereniteta i neovisnosti Države Katar, naglasivši da katarska vanjska politika odražava vrijednosti mira, stabilnosti i prosperiteta. A to su elementi koji predstavljaju nacionalne vrijednosti države.

Na temelju ovih vrijednosti, Katar nije samo otporan, već je i snažan, nakon što je ojačao svoje odnose s međunarodnom zajednicom na nivou bez presedana, istaknuo je da je zajednički cilj dviju zemalja produbljivanje strateških veza među njima i nastavljanje napretka u jačanju saradnje u najkorisnijim zajedničkim praktičnim oblastima.

Zaključno, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani rekao je da se Država Katar raduje što će sljedeće godine biti domaćin četvrtog zasjedanja strateškog dijaloga u Dohi. (QNA)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar