Kemal Kurspahić: Bosna i Kosovo - dva neuporediva 'slučaja'

Kemal Kurspahić: Bosna i Kosovo - dva neuporediva 'slučaja'

Piše: Kemal Kurspahić 

Postalo je već rutina, kao muzika s izlizane gramofonske ploče, da se kad god treba pokazati pred javnošću patriotske reference, ili skrenuti njenu pažnju s korupcije i koristoljublja u vrhovima vlasti, potiču rasprave i žestoke svađe oko ideja podjele i prisvajanja Bosne i Hercegovine zbog kojih je i vođen rat devedesetih.

Iz centara međunarodno osuđenog udruženog zločinačkog poduhvata s jedne strane se insistira na Republici Srpskoj kao „drugoj srpskoj državi na Balkanu“ a s druge i najnoviji predsjednik susjedne Hrvatske o Bosni i Hercegovini govori kao o „državi tri entiteta“, prenosi Radio Slobodna Europa.

To, očekivano, učvršćuje riješenost „treće strane“ na odbranu cjelovitosti države sve do programske deklaracije vodeće bošnjačke partije SDA koja pod vodstvom Bakira Izetbegovića kao dugoročni cilj označuje obnovu Republike Bosne i Hercegovine koju je – u dejtonskom sporazumu – njegov otac praktično ukinuo ozakonjujući postojanje Republike Srpske kao jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Vođa vladajuće entitetske partije Milorad Dodik ovih dana, u kontinuitetu pozivanja na raspad države i osamostaljenje entiteta, slika depresivnu – i, na žalost, prilično realnu – situaciju u „međunacionalnim odnosima“ u Bosni i Hercegovini kad kaže otprilike:

„Bošnjaci bi željeli da nema Republike Srpske i konstitutivnosti naroda, da naprave neku građansku zemlju i dođu do sistema jedan čovjek-jedan glas. Mi bismo željeli, što je naša iskonska želja još od formiranja Republike Srpske 9. januara 1992, godine da formiramo samostalnu državu. Hrvati su isto tako nezadovoljni svojim stanjem a međunarodna zajednica predvođena tim kriminalcem visokim predstavnikom je još nezadovoljnija.“

Ta koegzistencija tri međusobno nepomirljive vizije Bosne i Hercegovine, kao uostalom i partnerstvo tri nacionalne stranke, SDA-SDS-HDZ, od prvih dana „zavođenja demokratije“ 1990, ovih dana nailazi na novi izazov.

Uoči najavljene skore obnove pregovora o „normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“ pod okriljem Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Država obnavljaju se i pretenzije da se Srbiji očekivani „gubitak Kosova“ nadoknadi osamostaljenjem ili čak priključenjem Republike Srpske.

Dodik je u tim pretenzijama transparentan:

„Ne može se razgovarati o statusu Kosova a da se ne razgovara o statusu Republike Srpske“ – izjavio je ovih dana insistirajući kako Srbija i Republika Srpska egzistiraju kao dvije srpske države na Balkanu „svidjelo se to kome ili ne“.

Predsjednik Srbije, u skladu sa zvaničnim „poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države“, zauzima poziciju nevinosti predstavljajući se kao neko ko „ima obavezu da sasluša šta oni“ - u Republici Srpskoj – „imaju da kažu“.

Stvar je mogla ostati u okvirima uobičajenih instrumenata podizanja regionalnih neslaganja i napetosti da se u raspravu nije uključio i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju (Matthew) Palmer koji je ponovio kako Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju težnje svih građana Bosne i Hercegovine koji, bez obzira na etničke razlike, žele da budu Evropljani s evropskom perspektivom i evropskom budućnošću.

Kompletan tekst pročitaje OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar