Odmor s ukusom silovanja

Odmor s ukusom silovanja

Piše: Dragan Bursać

Čuli sta za hotel “Vilina vlas” u Višegradu. Danas je on takozvani turistički potencijal RS-a. Vlasti u manjem bh. entitetu reklamiraju ga kao “dobru priliku za godišnji odmor”. 

Da, dobra prillika, koju čak vaučerima sponzoriše Vlada RS-a predstavlja jedno od namjračnijih mjesta u Bosni i Herecegovini, prenosi Al Jazeera Balkans.

Dvije slike iz "života" hotela

A evo vam situacije iz 1992. godine:

Jasna Ahmedspahić, gleda "igru golubova" braće Lukića. Milan i Sredoje prije silovanja bacaju ženama i djeci komadiće kruha na pod. One gladne zavezanih ruku sa poda ustima kupe komadiće. Onda im braća iz pakla sijeku usne na obje strane. One mrvice se usijecaju u krv i meso žena i djece. Nakon toga slijede masovna silovanja koja izvode sa zvojim životinjama u maskirnim uniformama. Rezultat? Poneka žena i djete u tamnicu, a poneka u smrt. 

Gleda to Jasna, i ne može pojmiti umom. Korakom lakim odražava se, probija staklo i stropoštava se ispod hotela. Smrt kao spas. 

To je samo jedan od "radnih dana" braće Lukić, koji zanimljivo jesu kažnjeni za ostale zločine, ali za ovaj ne. Činilo se sudu, šta li da, nije dovoljno zla nad Bošnjakinjama počinjeno u "Vilinoj vlasi". 

Slika druga:

Tu dolje, odmah ispod terase, između zida hotela i mjesta gdje je Jasna umirala pola dana, e tu baš na tom mjestu je stajala Bakira Hasečić 1992. godine. Ona je zajedno sa 200 žena zarobljena i dovedena u ovaj hotel, gdje danas odsjeda naš glavni lik, e da bi bila silovana. Iznova i iznova. Bakira se razliku od Jasne nije ubila. Više je bila onako mrtvac koji hoda.

Bakira kaže:

“Prvi put me je Milan Lukić silovao u kući. Onda me odveo u dvorište gdje je bio moj šesnaestogodišnji sin. Lukić ga je zgrabio, odvukao u kuću i izašao napolje sa kompletom noževa u rukama. Pitao me je, koji je najoštriji. Odgovorila sam. Zaklao mi je sina tim istim nožem. Samo sam čula kako izgovara ‘Mama’ prije nego je umro. Onda me Lukić ponovo silovao»

Da se ne zaboravi, u toj građevini zla monstrum Milan Lukić, samo u jednoj noći sa svojim zvijerima silovao je 50 bošnjačke djece na očigled njihovih roditelja. Sveukupno, broj silovanih žena i djece, penje se na preko 200.  

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar