DODIKOV BEG |Osuda izjave ministra Šeranića: Antibosanska koalicija u vrijeme pandemije (VIDEO)

DODIKOV BEG |Osuda izjave ministra Šeranića:  Antibosanska koalicija u vrijeme pandemije (VIDEO)

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) najoštrije osuđuje izjavu ministra Alena Šeranića o "državljanima Federacije Bosne i Hercegovine" koja je jučer izazvala brojne reakcije, te traži "njegovo izvinjenje državi Bosni i Hercegovini i njenim odanim građanima".

Reakciju IGK prenosimo u cijelosti:

"Tešku situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu  izazvanu pandemijom korona virusa sve više koristi antibosanska koalicija.

Kontinuiranoj antibosanskoj kampanji koja ne jenjava ni u uslovima pandemije od korona virusa pridružio se i  Alen Šeranić, ministar zdravlja menjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Svojom antibosanskom izjavom ministar Šeranić se uklapa u koncept srpske velikodržavne ideologije, politike i prakse koja ima cilj stvaranje velike Srbije na račun podjele i uništenja države Bosne i Hercegovine. Ministar treba znati da je prošlo vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži.

Samo građani države Bosne i Hercegovine imaju državljanstvo. Entiteti su samo prostorne cjeline jedinstvene bosanskohercegovačke države. Umjesto da se brine o zdravlju građana i naroda, Šeranić koristi ministarsku futelju da pokuša učvrstiti granice manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji je zapravo nastao legalizacijom rezultata agresije i genocida na državu Bosnu i Hercegovinu.

On i svi njemu slični trebaju znati da je Bosna i Hercegovina ostala država kroz dugu svoju povijest. To se ne može više promjeniti. A, ono što se može i hoće mjenjati su entiteti. Bosna i Hercegovina je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti bez podržavljenih entiteta sa različitostima i to i ministru izgleda  smeta.

Kao što su se patriote u i van Bosne i Hercegovine uspjeli suprotstaviti agresorima, tako će se i dans suprostaviti njemu i sličnima koji debelo zarađuju radeći protiv vlastite države. Šeranić treba računati na one koji se neće odreći svoga, bosanskohercegovačkog državljanstva pa samim tim i državeosne i Hercegovine njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedintvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar