Obilježavanje internacionalnog Dana sigurnijeg internet u OŠ “Drežnica”

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta 11. februara, učenici Osnovne škole “Drežnica”, Mostar, učesnici eTwinning projekta “Cyber detektivi” pod rukovodstvom voditeljice eTwinning projekata Edite Kevro organizirali su aktivnosti i akcije s
ciljem poticanja i promovisanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Radionicom medijske kulture – internet, s ciljem izgradnje informatičkih kompetencija učenika, obilježen je Dan sigurnog interneta pod sloganom “Da ti škola ne bude muka, neka ti internet bude desna ruka – BE COOL @ SCHOOL!!!”.

“Organizovana je radionica za učenike od VI do IX razreda, a učenici su kroz različite aktivnosti dobili korisne savjete o korištenju interneta, radili testove za sigurnost na internetu, upoznali se sa znakovima koji mogu ukazati da je dijete izloženo elektronskom nasilju, posljedicama elektronskog nasilja, kritičkom ponašanju koje je glavni alat u suočavanju s problemima na
internetu”, izjavila je voditeljica radionice Edita Kevro.

Povodom obilježavanja Dana sigurnog interneta učenici su učestvovali u online kvizu na stranici www.sigurnodijete.ba gdje učesnici imaju mogućnost da osvoje vrijedne nagrade ako ostvare 80% ili više tačnih odgovora na kvizu.“Uživali smo u svim aktivnostima, a posebno smo ponosni na činjenicu da su svi učenici članovi eTwinning tima 100% tačno riješili kviz”, saznali smo od Amine Alić , članice eTwinning tima.

Centar za sigurni internet je uspostavljen u okviru inicijative pod nazivom “Zaustaviti nasilje nad djecom: Prevencija i rad na sprečavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini” koju realizira BiH konzorcijum za zaštitu djece: UNICEF BiH, Save the Children i Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS- EMMAUS), uz podršku Fonda za globalno partnerstvo (eng. Global Partnership Fund). Svrha inicijative je prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju kroz podršku vlastima, institucijama i profesionalcima u Bosni i Hercegovini da unaprijede i/ili razviju nove mehanizme rada.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar