Sjećanje na Gorana Čišića: Čuvjete mi moju Bosnu i moj Vakuf

  • "Za ovaj grad nije umrijeti grijeh" (Foto: Veteran.ba)
  • Senad Avdić u povodu smrti ratnika Gorana Čišića
  • Ratno "Oslobođenje" u povodu smrti Gorana Čišića
  • Goran Čišić sa saborcima iz Gornjeg Vakufa

Čuvajte mi moju Bosnu i moj Vakuf, posljednje su riječi velikog heroja odbrane Bosne i Hercegovine, komandanta Diverzantskog bataljona 7. korpusa Armije Republike BiH, nositelja najvećeg ratnog "Zlatnog ljiljan". Zvao se Goran Čišić.

Piše: Faruk Vele

To ime je dobro poznato svim bosanskohercegovačkim patriotima. Ne toliko onima koji svoj "patriotizam" danas štite velikim riječima i zlatnim karticama, kojima su usta puna Bosne dok prave 'talove' i žude za moći i raskoši, a sugrađani im pate u neimaštini, već istinskim sinovima i kćerima ove zemlje. Da, onima koji, valjda, danas više nikome ne trebaju, prenosi Radiosarajevo.ba.

Odlazak ratnika

Goran Čišić poginuo je prije tačno 25 godina. Stradao je u borbama za oslobođenje Donjeg Vakufa, tačnije u rejonu sela Podripci kod Bugojna."Odlazak ratnika", napisao je Senad Avdić u "Oslobođenju" decembra 1994. godine u povodu ove tužne vijesti. Goran je imao samo 38 godina u trenutku kada je položio svoj život za domovinu. Poticao je iz čuvene mostarske porodice Čišića, koja je iznjedrila i znamenitog Mostarca Huseina Husagu Ćišića, intelektualca i antifašistu koji je na Ustavotvornoj skupštini nove Jugoslavije jedini digao glas protiv nepriznavanja Bošnjaka. Takvi su, eto, Čišići.Veliko je Goranovo djelo.

Senad Avdić u povodu smrti ratnika Gorana Čišića - Sjećanje na Gorana Čišića: Čuvjete mi moju Bosnu i moj Vakuf
Senad Avdić u povodu smrti ratnika Gorana Čišića

Bio je, ostat će zapisano, član užeg rukovodstva Patriotske lige. Obavljao je dužnost komandanta Nastavnog centra, komandira Diverzantsko-izviđačkog voda, komandanta Protivdiverzantskog odreda, načelnika štaba 317. slavne brdske brigade Gornji Vakuf, operativca u Operativnoj grupi „Zapad“, te komandanta Diverzantskog bataljona 7. korpusa Armije RBiH. Stradao je u činu natkapetana, na dužnosti komandanta Diverzantskog bataljona 7. korpusa Armije RBiH.

Bio je, bilježio je Avdić, komandant za kojeg su njegovi borci tvrdili da poginuti ne može.

"Kaži Bosno treba li ti krvi, Goranovi borci da će ti je prvi", pjevali su tih dana oni koji nisu dozvolili da Bosna "šaptom padne".

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar