HISTORIJSKA PRESUDA |Bosanski jezik uvršten u nacionalnu grupu predmeta u RS-u

HISTORIJSKA PRESUDA |Bosanski jezik uvršten u nacionalnu grupu predmeta u RS-u

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca, općine Kotor Varoš i njihovi roditelji dobili su pravnu bitku koju vode duže od šest godina.

Nakon godina borbe za uvođenje nacionalne grupe predmeta, uključujući bosanski jezik, u područnu osnovnu školu “Sveti Sava”, Vrhovni sud Republike Srpske prije nekoliko dana donio je odluku u njihovu korist, prenosi Preporod.info.

„Vrhovni sud Republike Srpske je meni kao punomoćniku dostavio svoju presudu. Vrhovni sud RS-a je u potpunosti usvojio tužbeni zahtjev tužitelja, učenika i njihovih roditelja iz mjesta Vrbanjci i okolnih mjesta Kotor Varoši. Utvrdio je diskriminaciju ovih učenika, da im je povrijeđeno pravo na obrazovanje, da se prema njima nije jednako pristupalo kao prema nekoj drugoj djeci u Republici Srpskoj i naložio da O.Š. „Sveti Savo“ Kotor Varoš i Republika Srpska kao entitet u tu školu uvedu i uvrste nacionalnu grupu predmeta po bosanskom planu i programu iz Ze-Do kantona iz razloga što im je to najbliži kanton“, što nam je potvrdio advokat Haris Kaniža dodavši :

„Vrhovni sud je obavezao RS i tuženu školu da tužiteljima nadoknadi troškove postupka oko 20 000 KM. Ovo je historijska presuda i za Bošnjake i za povratnike, kao i za sve one koji se nađu u sličnoj ili istoj situaciji i budu dfiskriminisani na teritoriji RS-a."

Na pitanje kada se može očekivati implementacija presude kazao je da se nada da će već naredne školske godine sve biti riješeno.

Pozvao je nadležne institucije na saradnju da ovu presudu provedu na miran i sporazuman način.

„RS i tužena škola su dužni da u roku od 30 dana dobrovoljno postupe prema ovoj pravosnažnoj presudi. Ova presuda je odmah postalala pravosnažna. Ukoliko to ne učine dobrovoljno mi ćemo pokrenuti postupak prinudnog izvršenja ove presude uz prijedlog izricanja novčane kazne ako to ne učine. „

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar