BHAAAS poziva na hitnu akciju nakon PISA testiranja i saradnju bh. institucija

BHAAAS poziva na hitnu akciju nakon PISA testiranja i saradnju bh. institucija

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) apeluje na sve  institucije nadležne za obrazovanje u Bosni i Hercegovini da iskoriste rezultate PISA testiranja kao priliku za iniciranje sveobuhvatne reforme edukacije u našoj zemlji, kaže se u posebnom priopćenju u kome se još nudi i izravna suradnja sa američkim naučnicima bh.porijekla. Oni podsjećaju, da se istinski progres i prosperitet može realizovati samo kroz kvalitetno obrazovanje, “a PISA je definitivni pokazatelj da je krajnje vrijeme da se edukacija u Bosni i Hercegovini podigne na svjetsku razinu”.

BHAAAS još podsjeća kako su temeljite obrazovne promjene inicirane PISA rezultatima dovele do pozitivnih promjena u zemljama kao što su Vels, Finska, Estonija, Poljska i Slovenija.

“Sada je vrijeme da se i kod nas PISA iskoristi kao putokaz i interpretira na pozitivan način kao vodič za urgentnu reformu”, kažu iz BHAAAS.

Unatoč niskom plasmanu u kojem je BiH od 79 država rangirana tek kao 62. po redu, sama činjenica da je testirano 6.480 učenika iz 213 škola, od 7. razreda osnovne do prvog srednje škole - transparentni je pomak u sagledavanju stvarno stanja u bh.školstvu i sistemu edukacije.

BHAAAS, čija misija ostaje unapredjenje nauke i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, već više godina javno podržava napore Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) i ostalih organizacija koje su uložile veliki trud da PISA napokon dodje i do Bosne i Hercegovine.  

“Nadamo se da ovaj trud neće biti uzaludan i da će izroditi mobilizacijom svih sredstava u kreiranju zajedničke i objedinjene obrazovne vizije u ovom krucijalnom momentu za budućnost Bosne i Hercegovine”, kaže se u priopćenju iz ove bosanskoameričke institucije. Dodaju, da se članovi Akademije, kao grupa ljudi koja je upoznata sa modernim sistemima edukacije, “nadaju da će nastaviti suradnju sa obrazovnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju zajedničke realizacije ove vizije”.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar