'Nigerijci, marš kući - u BiH!'

'Nigerijci, marš kući - u BiH!'

Kad čovjek pomisli da više nemaju kud i da su došli do zida, oni ipak pronađu način da vas opet iznenade i potonu još dublje. Potonu na dubine za koje niste pretpostavljali da uopće postoje. Takva je naša hrvatska policija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Evo posljednji primjer. Priču dana u utorak objavio je portal Žurnal. Ispovijest je to dvojice nigerijskih  studenata tehničkog sveučilišta Owerri Abie Uchenna Alexandra i Eboha Kennetha koji su došli u Hrvatsku na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo kako bi se natjecali u stolnom tenisu. Kako su prošli na takmičenju u Puli nije poznato, a ostali bi nepoznati i oni da nisu imali nesreću da naiđu na policiju.

Njih dvojica su, naime, zajedno s još troje svojih kolega nakon Pule došli u Zagreb otkud su trebali avionom letjeti za Istanbul i dalje natrag u Lagos. Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth kažu da su se smjestili u hostel, tamo ostavili stvari i dokumente kako bi razgledali Zagreb. Nisu daleko makli, kad ih je na ulazu u tramvaj zatekla policija i odvela u stanicu. Uzalud su, kako tvrde, objašnjavali da su sportaši i da su im pasoši u hostelu.

Nigerijci su, ako treba posebno napominjati, tamnoputi. Crne boje kože. Crnci, jednom riječju. A kao takvi u Hrvatskoj teško mogu stati u istu rečenicu s bijelcima pa su odmah zanimljivi policiji. Završili su jedino kako su mogli završiti - u kombiju koji ih je odvezao do granice s Bosnom i Hercegovinom gdje su usred noći izbačeni i pod prijetnjom oružjem „zamoljeni“ da se ne vraćaju u „Lijepu našu“.

Policija je, kako to voli reći predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, primijenila push-back, odnosno baš kao i desetke tisuća drugih tamnoputih bez dokumenata deportirala u državu iz koje pretpostavljaju da su došli. Nelegalno, naravno.

Predziđe kršćanstva

E sad, ne bi njihova priča bila posebna. Ponavlja se svaki dan po više stotina puta. Migranti se preko Hrvatske pokušavaju dokopati zapadnih zemalja. Ako ih policija uhvati, čeka ih povratak u Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju. Pritom su sve češći slučajevi da i pucaju na njih. Oduzimaju im mobitele i novac. Tuku ih i žigošu užarenim metalom. Tjeraju da preplivavaju rijeke.

Čine sve da dokažu svojim europskim mentorima da Hrvatska zaslužuje ući u schengensku zonu slobodnog kretanja kapitala i ljudi. Da su uspješni, kao onomad kad je Hrvatska bila „predziđe kršćanstva“, dokazuje i osobna pohvala njemačke kancelarke Anegle Merkel koja je prije koji tjedan u Zagrebu pozdravila nastojanja da se zaustavi balkanska ruta.

Da se vratimo našim junacima. Abia i Eboh su tako završili u kampu Miral u Velikoj Kladuši gdje su ih pronašli novinari Žurnala pa je „pukla“ priča u cijeloj regiji. Pukla je priča toliko da je morala reagirati i hrvatska policija. Potvrdili su da su Nigerijci 12. novembra uistinu došli u Pulu i sudjelovali na prvenstvu. Od njih petorice, dvojica su otišla iz Hrvatske nakon završetka natjecanja, a jedan je zatražio azil u Hrvatskoj pa je smješten u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite Porin u Zagrebu.

A Abia i Eboh? Iz policije kažu da nemaju pojma kako su ova dvojica završili u BiH. Jedino što znaju je da su se 16. novembra prijavili u zagrebački hostel u kojem su ostali dva dana. Uredno su platili račun, uzeli dokumente i, kako kaže policija, „otišli u nepoznatom pravcu“. Nije evidentiran njihov izlazak iz Hrvatske. Kažu još i da će svakako ispitati radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska natjecanja i to je jedino što ih još zanima.

Naravno, zanimaju ih i Abia i Eboh, ali samo ako se ovaj put upute u „pravom smjeru“, jer – ako je suditi po tvrdnjama policije – ispada da su se njih dvojica prošli mjesec zaputili prema Kladuši. Hiljade idu prema Sloveniji, a eto ovaj dvojac krenuo obilaziti ljepote Korduna i Krajine.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar