Žurnal: Ustavni sud brani HDZ-ovog tajkuna

Žurnal: Ustavni sud brani HDZ-ovog tajkuna

Ustavni sud BiH prihvatio je apelaciju preduzeća "Stanić-invest" Kreševo, te je Vrhovnom sudu FBiH naloženo donešenje nove presude kojom će Agencija za privatizaciju FBiH Stanićima morati isplatiti oko tri i po miliona maraka na osnovu štete koju je ta kompanija navodno pretrpjela zbog raskida ugovora o privatizaciji sarajevskog Feroelektra.

"Utvrđuje se povreda prava na imovinu iz člana II/3.k Ustava BiH. Ukida se presuda Vrhovnog suda Federacije BiH od 28. juna 2016. godine", navedeno je u dispozitivu preside Ustavnog suda BiH koja je u posjedu Žurnala.

Sudija Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman imao je izdvojeno mišljenje, te se nije složio sa stavom ostalih sudija koji su presudili u korist Stanića. Prema informacijama Žurnala, na donošenju ovakve odluke najviše je insistirao Mato Tadić, sudija Ustavnog suda BiH blizak HDZ-u BiH, koji je još 2005. godine, zajedno sa Draganom Čovićem, bio optužen za organizovani kriminal u slučaju poznatom kao "Lijanovići". 

Vlasnici kompanije "Stanić -invest", također su bliski HDZ-u BiH, odnosno lideru te partije Draganu Čoviću koji je prošle godine čak svečano otvarao pogone ove tvrtke u Kreševu.

IZBJEGAVANJE MILIONSKIH OBAVEZA

Poduzetnici iz Kreševa, trojica braće Stanić, u januaru 2004. godine potpisali su sa Agencijom za privatizaciju Federacije BiH ugovor o u kupoprodaji državnog kapitala u tadašnjem sarajevskom Feroelektro. Investitori su tada uplatili dva miliona maraka osnovnog kapitala, te su se obavezali u roku tri godine od dana potpisivanja ugovora investirati 22,5 miliona maraka. Na taj bi način preuzeli 60,6 posto vlasništva Feroelektra. 

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar