Zastrašujuće fotografije iz 'pakla na zemlji' kod Bihaća

  • (Foto: Damir Šagolj)
  • (Foto: Damir Šagolj)
  • (Foto: Damir Šagolj)
  • (Foto: Damir Šagolj)
  • (Foto: Damir Šagolj)
  • (Foto: Damir Šagolj)

Hrvatski policajac mi je na rastanku jasno pokazao što me čeka ako ponovo krenem tim putem - slika moje dva puta žigosane noge na displeju telefona, potkoljenice spržene na istom mjestu kao i prošli put”, od kraja ove bolne epizode počinje svoju priču Faiz, prenosi Jutarnji list.

Faizu, ovo ćemo ime koristite za potrebe teksta, a pravi identitet je poznat redakciji, je to bio 25. neuspješni pokušaj da se domogne boljeg sutra; svaki put bi bio uhvaćen i hrvatska bi ga policija u kombiju istovarila na granici s Bosnom. Sada sjedi u migrantskom kampu Bira pored Bihaća i polako, do u sitne detalje, priča svoju strašnu priču. Strašnu za slušati i još težu za prepričati.

Iz Pakistana je, tek su mu 22 godine, i potpuno je slomljen. U Bosnu je došao davno, još prije osamnaest mjeseci, i od tada neuspješno pokušava prijeći preko Hrvatske i Slovenije u neku od zemalja Europske unije koja će ga primiti, a ne istovariti natrag u tamni vilajet, u blato kod Velike Kladuše. Po profesiji je kuhar, a specijalnost mu je kineska brza hrana.

“Početkom rujna sam pokušao prijeći preko Hrvatske, ali su me brzo uhvatili. Mene i manju grupu migranata iz raznih zemalja. Odveli su me”, kaže Faiz, “s još šestoricom u policijsku stanicu prema Zagrebu”. I tu počinje zastrašujući dio njegove svakako užasne priče. Priča je polako i koncizno, gledajući u pod ili u stranu. Tek ponekad, kad ga strašno zaboli, digne pogled i zastane, kao da čeka moju reakciju.

"Jutarnji list" je objavio fotografije bh. fotoreportera Damira Šagolja koji oslikava užasnu dramu kroz koju prolaze migranti na putu prema EU.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar