Zlatni savjeti za one koji žele učiniti umru

  • Arefat
  • Harem Meka
  • Poslanikova džamija
  • Uhud
  • Poslanikova džamija

Sezona je Umre. Meku i Medinu, prema podacima agencija koje se bave organiziranjem odlazaka na sveta mjesta, svaki mjesec posjeti jedna grupa iz Bosne i Hercegovine. Trenutno, u Meki je oko milion hodočasnika iz cijelog svijeta.

Za ovaj lijep put, dobro je istaknuti nekoliko praktičnih savjeta. Naročito za one koji prvu put odlaze posjetiti oba Harema, Poslanikovu džamiju i Kabu, bez obzira na to koliko će vodiči uputiti putnike, prenosi bh. informativni servis INS.

Odmor pred polazak

Najprije, svakom hodočasniku preporučuje se odmor prije puta i podizanje imuniteta, i zbog razlike u vremenskim prilikama i fizičke spremnosti za obavljanje obreda.

Uz to, zbog velikog broja hodočasnika iz cijelog svijeta i klima uređaja, postoji mogućnost prehlade pa na put ponesite preparate koji bi vam mogli zatrebati.

U Medini može biti prohladno, naročito ako zapuše vjetar. Preporučuje se ponijeti topliju odjeću za svaki slučaj. Također, i za žene i za muškarce, preporučuje se laganija obuća i dodatne mestve ili papuče samo za hodanje po haremima.

Naime, nemaju svi hodočasnici obzira prema drugima pa često bude nabacanih otpadaka po haremima, te će vam dodatne papuče olakšati kretanje i očuvati vas čistim. Svi sa sobom, naročito žene, nose i male sedžade.

Naoružajte se strpljenjem

Kada je u pitanju higijena, toaleti i abdesthane u oba Harema se stalno čiste, ali zbog velikog prometa često nestane sapuna i papira, pa se i za to treba pripremiti.

Jednako važno je da se „naoružate“ strpljenjem. Bilo da ulazite na namze u oba Harema ili čekate u redu za posjeti Revdi ili se želite približiti Kabi.

Najbolje je ne obraćati pažnju na guranja, udaranja i ometanja drugih oko vas. Na tim mjestima to zaista ne smeta. Uz unutarnji mir i dove, sve će lakše proći.

Haremi se napune sat vremena prije namaza, pa ako želite u miru obaviti ibadet, spremite se na raniji odlazak prema haremima.

Revda!

U Poslanikovoj džamiji Revda se za posjetu otvara iza sabah namaza i iza jacije namaza. Prosječno se čeka oko dva sata za ulazak. Malo manja gužva je iza sabah namaza, nakon izlaska sunca oko 8 ujutro. Kada se otvori prva prepreka prema Revdi, na redu je druga. Lijepo se požuriti prema drugom ulazu, kako biste zauzeli mjesto. Ovo se naročito odnosi na žene.

Cijeli prostor nadgledaju žene policajci, često su jako glasne i doslovno tjeraju žene prema izlazu. Uz strpljenje se lako organizirati za klanjanje nafile u Revdi. Kad nađete svoje mjesto, ne obraćajte pažnju na gužvu i policajke.

Nakon što završite svoj namaz, krećete se udesno prema izlazu. Ali!!! Samo tri do pet metara od gužve je malo prazniji prostor s manje gužve, koji je, također, Revda... Tu se dodatno možete zadržati, a ako još želite ostati ili ako vas neko otjera, samo promijenite mjesto i nastavite s molitvom i obredima.

Dodatno, poznato je da je samo muškarcima dozvoljen ulaz do ispred vrata mezara Poslanika a.s.

Ženski ulaz je sa druge strane, ali je moguće vidjeti mihrab i mimberu poslanika Muhammeda a.s. preko ograda koje su postavljenje. Sve je poprilično sakriveno, ali se sve da vidjeti.

U dženetskoj bašči

Uz prvobitni šok od rijeke predivnih osjećaja u ovoj džennetskoj bašči, lijepo je odvojiti posebne minute za ibadete i dove.

Najveća gužva je ispred mihraba i na tom mjestu policajke tjeraju žene da prolaze dalje kako bi se dala prilika i drugima da priđu. Mezar Poslanika Muhammeda a.s. je lijevo od mihraba, turbe možete prepoznati po zelenim bordurama sa zlatnim harfovima.

Na tom mjestu, nažalost, ima najviše guranja i izguravanja. Ali, ako imate sreće da stanete pored jednog od stubova i tu se zadržite, imat ćete vremena poselamiti Pejgambera a.s.

Hodočasnici će imati priliku iskusiti posebne osjećaje u Poslanikovoj džamiji... Smiraj u kojem je Medina okupana, daje dodatnu mirnoću i čovjeka lijepo pripremi za Meku.

Tamo, pak, u ogromnoj vrevi i veličini Harema treba malo više koncentracije.

Prema Kabi vodi više ulaza. Na nekima su natpisi da se radi o ulazima za žene, ali se o tome ne vodi računa.

Ulaz broj 79

Ulaz broj 79, gdje je najveća gužva, vodi direktno prema Kabi. Već na pola hodnika vidi se ova veličanstvena Allahova Kuća.

Ako se uputite drugim ulazima, samo će vam trebati nešto više vremena da dođete do Kabe.

Policija stepenice na samom ulazu do Kabe zatvara 40-tak minuta do sat vremena prije namaza, pa ako želite ibadetiti uz Kabu, pripremite se da se smjestite ranije. Poseban je doživljaj čekati sabah-namaz, zbog ljepote koja se osjeti u zraku.

Već od 3 sata ujutro Harem se počinje puniti i tada je najviše ljudi u tavafu.

Jednkokratne maske

U ovisnosti od broja hodočasnika, ako se želite približiti Svetoj kući ili Hadžerul Esvedu, birajte trenutak iza jacije namaza, oko 21 sat, mada je svaki trenutak drugačiji.

I za ovaj lijepi Harem naročito ženama će biti potrebne mestve i sedžada, naročito zbog hladnoće mermera koji je ohlađen klimama. U Meki je dosta toplo, ali na gornjim etažama Harema klima snažno hladi prostor. Također, za osjetljivije je preporučljivo da ponesu jednokratne maske preko lica, kao lagan vid zaštite u gužvama na ulasku i izlasku iz Harema.

Još nešto, ukoliko nisu predviđeni grupni obilasci mjesta poput Uhuda, džamija Kuba i Kibletejn pored Medine, pećine Hira ili Mine kod Meke, lako je naći prijevoz ili čak taxi. Nisu preskupi, ali se treba cjenkati s njima za najbolju cijenu.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar