Pentagon ukazao na ruski uticaj, u Srbiji šute

Pentagon ukazao na ruski uticaj, u Srbiji šute

U Srpskoj naprednoj stranci (SNS) kažu da su brojke neumoljive i da one pokazuju da Srbija na godišnjem nivou ima više aktivnosti na odbrambeno-bezbednosnom planu sa NATO-om i SAD nego sa Rusijom.

"A brojke kazuju da Srbija godišnje sa Rusijom ima otprilike tridesetak aktivnosti na odbrambeno-bezbednosnom planu različitog nivoa, ali zato sa NATO-om, sa SAD pet puta više", kaže za RSE Milovan Drecun, poslanik vladajuće SNS i vojno-politički komentator, prenosi Slobodna Europa.

U izveštaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država iz maja ove godine, koji je na uvid imao RSE, ocenjuje se da je Srbija među zemljama Zapadnog Balkana najpropustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju, a da su pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

"Nakon 2012. godine, Srpska napredna stranka je preduzela korake kako bi povećala vojnu saradnju sa Rusijom", piše u izveštaju.

Nadležni bez komentara

Komentar na ovaj izveštaj iz ministarstava odbrane i spoljnih poslova Srbije do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

A Milovan Drecun ocenjuje da je ocena američkog Ministarstva odbrane refleksija snažnog geopolitičkog sučeljavanja SAD i Ruske Federacije.

"Tačno je da Srpska napredna stranka ubrzala mnoge stvari. Mi želimo da vodimo jednu proaktivnu politiku u globalnom svetu koji se ubrzano menja jer smatramo da i na odbrambeno-bezbednosnom planu, imajući u vidu složenost savremenih bezbednosnih izazova koji su najčešće prekogranični, treba da ostvarimo saradnju sa što je moguće više subjekata na međunarodnom planu", navodi Drecun.

Pogled bivšeg ministra odbrane

Bivši ministar odbrane Srbije i član opozicione Demokratske stranke Dragan Šutanovac za RSE kaže da su ocene o ruskom uticaju u Srbiji očigledne.

"Više je nego očigledno da Ruska Federacija ima potrebu da, bilo kroz soft power (blagi uticaj), bilo kroz vojnu saradnju, koja je izuzetno prijemčiva među građanima Srbije, izvrši uticaj u Srbiji pošto je to jedina zemlja regiona gde Rusija danas ima tako značajan uticaj. Sa druge strane, očigledno je da se ova vlast, sa ministrima koji su bili na poziciji ministra odbrane, i opredelila za čvršću saradnju sa Istokom", navodi Šutanovac.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar