Orijentalista Amir Ljubović bit će ukopan u groblju Bare u Sarajevu

Orijentalista Amir Ljubović bit će ukopan u groblju Bare u Sarajevu

Dženaza-namaz profesoru Amiru Ljuboviću, orijentalisti i nekadašnjem dekanu Filozofskog fakulteta u Sarajevu bit će klanjan na gradskom groblju Bare, u Sarajevu, u petak 29. novembra 2019., javlja Anadolu Agency (AA).

Porodica je saopćila kako će dženaza-namaz biti obavljen u 13:30 sati, a tevhid će biti proučen u mektebu Gazi Husrev-begove džamije isti dan s početkom u 14:15 sati.

Ljubović je preminuo jučer u 74. godini.

Historijski arhiv Sarajevo saopćio je kako je Ljubović bio jedan od svestranih velikana bosanskohercegovačke nauke XX. i XXI. stoljeća.

"Posjedovao je veliko znanje ne samo iz oblasti orijentalistike, već i iz filozofije, jezika, književnosti, teologije i historije. Bosanskohercegovačka akademska zajednica ostaje siromašnija za jednog izvanredno vrijednog naučnika", navodi se u saopćenju Historijskog arhiva Sarajevo.

Završio je studij arapskog jezika i književnosti na Odsjeku za orijentalistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1970.). Na Odsjeku za filozofiju istoga fakulteta odbranio je magistarski rad pod nazivom "Kafijin kompendijum iz logike" (1980.), a doktorsku disertaciju pod nazivom: "Radovi naših pisaca iz oblasti logike na arapskom jeziku – Historijskokomparativna istraživanja" (1988.). Studijski je boravio u Egiptu (1972.) i Francuskoj (1980/1981.).

Ljubovićev naučni interes fokusiran je na područje historije kulture Bosne i Hercegovine koje se odnosi na književnu baštinu Bošnjaka uobličenu na orijentalnim jezicima, o čemu je objavio veći broj priloga u naučnim časopisima (Prilozi za orijentalnu filologiju, Treći program Radio-Sarajeva, Hercegovina, Pregled, Život, Izraz, Dijalog, Odjek, Filozofska istraživanja).

Bio je saradnik Leksikona pisaca Jugoslavije (Matica srpska, Novi Sad), Islam Ansiklopedisi (Istanbul) i urednik Priloga za orijentalnu filologiju.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar