Hoće li S-400 podijeliti NATO?

Hoće li S-400 podijeliti NATO?

Piše: Mario Pejović

Ruski napredni protuzračni sistem S-400 od samih početaka je, zbog svojih mogućnosti i karakteristika, problem Zapadu i članicama NATO-a, a sad je doveo u pitanje opstanak Alijanse i prijeti da poremeti balans moći u svijetu. Osim što je potencijalna opasnost po vojne kapacitete NATO-a, S-400 je uzrok i sve većih napetosti između dvije najmoćnije sile tok saveza - SAD-a, s jedne strane, i Turske, kupca ruske opreme, prenosi Al Jazeera Balkans.

Turska nije nametnula sankcije

Kako kažu sagovornici Al Jazeere, problem s ovim narednim protuzračnim sistemom je višeslojan, a njegove posljedice bi mogle biti razorne po trenutni poredak moći.

Denis Avdagić, sigurnosni analitičar INMS-a, konsultantske kompanije iz Zagreba, govori da se kao dva glavna razloga za protivljenje NATO-a turskoj kupovini S-400 ističu novac i sigurnost. Kako kaže, odluci Ankare se ponajprije protivi Washington, a na toj liniji su i neki drugi saveznici, koji manje ili više otvoreno kritiziraju ovu nabavu.

"Pitanje je, u svakom slučaju, i financija, jer se radi o zemlji kojoj su NATO saveznici, članice Europske unije i brojne druge zemlje nametnule i sankcije, kao i kompaniji koja je proizvođač sustava S-400 [Turska nije nametnula sankcije]."

Međutim, veći problem je pitanje sigurnosti uvezivanja ruske sa savezničkom opremom, do čega bi neupitno došlo ako Turska do kraja provede svoj naum, odnosno do mogućeg pristupa tajnim podacima do kojih bi Moskva došla.

Razmjena podataka

Sigurnosni analitičar pojašnjava da NATO članice koriste taktičku podatkovnu vezu "Link 16", koja omogućava borbenim i drugim vojnim letjelicama, brodovima i kopnenim trupama da dijele podatke u realnom vremenu. Pored toga, NATO avioni i letjelice koriste i "Friend or Foe" radarski sistem, ili IFF, za identifikaciju prijateljskih letjelica na nebu.

On dodaje da bi IFF i Link 16 trebalo integrirati u sistem S-400, kako bi turski i saveznički avioni s transponderom mogli letjeti unutar borbenog dometa S-400.

"Čak i bez integracije te dvije savezničke tehnologije s ruskim protuzračnim sustavom, ako bi za primjer saveznički stealth [nevidljivi] zrakoplovi letjeli u neposrednoj blizini sustava S-400, postoji mogućnost prikupljanja osjetljivih karakteristika prikrivanja te tehnologije, koja je visoko klasificirana, odnosno sustav može 'naučiti' na koji način djeluje tehnologija prikrivanja", ističe Avdagić.

On napominje da, prema svemu rečenom, ne postoji sumnja da bi turska vojska ugrozila ove osjetljive podatke, međutim, postoji mogućnost da primjerice zlonamjerni softver na samom S-400 sistemu, ili uz pomoć ruskih tehničara koji podučavaju tursko osoblje, postavljaju ili održavaju sistem dostavi ruskoj strani klasificirane podatke.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar